Ako sušiť ovocie

Ako sušiť ovocie – slivky, jablká, figy, pomaranče, hrušky

Patríte k milovníkom ovocia a radi by ste si ho dopriali aj v zimnom období? Sušené ovocie je jedným zo spôsobov, ako si aj v zime navodiť chuť leta. Je dobrým zdrojom živín a aj výborne chutí. Ak by ste aj vy radi vyskúšali usušiť ovocie v pohodlí domova, nebojte sa, nie je to žiadna veda. Tento článok vás o tom presvedčí a ujasní, ako pri sušení postupovať.

Publikované: 22.08.2022
Aktualizované: 02.09.2022
Obsah článku:

Princíp sušenia 

Ak máte čerstvé ovocie zo záhrady, je potrebné mu čo najrýchlejšie odobrať vodu, pretože mikroorganizmy podporujúce hnitie majú potom len malú šancu rozvinúť svoju aktivitu. Sušením sa z ovocia odstráni vlhkosť, baktérie, kvasinky i plesne. Sušenie tiež spomaľuje pôsobenie enzýmov. Deje sa to prostredníctvom cirkulujúceho teplého vzduchu. Obsah vody tak poklesne len na cca 10 – 15 %. Čím je vzduch teplejší, tým rýchlejšie stráca sušené ovocie svoju vlhkosť. Avšak pri vyšších teplotách sa môže znížiť aj množstvo živín. Preto sa teplota sušenia musí prispôsobiť sušenému ovociu. Čím je východiskový produkt vlhší a "dužinatejší", tým môže byť teplota vyššia. V súčasnosti je k dispozícii množstvo výrobkov a zariadení, ktoré umožňujú jednoduché a šetrné sušenie. Postupne si predstavíme rôzne možnosti sušenia. Najskôr sa však pozrime na výhody. 

Výhody sušenia 

  • Sušené ovocie je dobrým zdrojom živín, keďže pri šetrnom sušení v ňom ostáva maximálne množstvo vitamínov a minerálov.
  • Odobratím vody z potravín dochádza k obohateniu zostávajúceho obsahu a k zintenzívneniu chuťových vlastností – vysušené ovocie môžete využiť ako prírodné sladidlo.
  • Takéto ovocie taktiež podporuje trávenie.
  • Sušené potraviny sú priestorovo úspornejšie ako napr. zamrazené potraviny.
  • Spotreba energie na sušenie prostredníctvom sušičky obmedzená len na krátky čas, zamrazením minie energie viac  – cenovo najvýhodnejšie je sušenie slnečnou energiou a vetrom.

Ako sušiť ovocie?

Ak vás spomínané výhody sušenia zaujali a idete ho rovno vyskúšať, pred tým než začnete vám poskytneme pár rád a informácií.

Najskôr si vyberte plody, ktoré sú na sušenie vhodné. Nie všetky druhy ovocia sa sušia dobre, takže sa sústreďte iba na tie, o ktorých je známe, že pri sušení dosahujú vynikajúce výsledky. Najvhodnejšie je stromové ovocie, ako napr. slivky, jablká, figy, pomaranče, banány, hrušky, mango či datle. Samozrejme, výber je na vás.

Ako sušiť ovocie

  • Uistite sa, že vybrané ovocie je pevné a zrelé. Ovocie, ktoré je poškodené, nezrelé alebo naopak prezreté, vynechajte.
  • Vybrané ovocie následne dôkladne umyte, aby ste odstránili všetky nečistoty.
  • Po umytí ho dôsledne osušte.
  • Väčšie ovocie nakrájajte na tenké plátky a ak ste si vybrali malé plody (bobule alebo hrozno), môžete ich nechať v celku.
  • Niektoré ovocie, ako napríklad jablká, hrušky, broskyne či marhule, sa odporúča pred sušením „ošetriť". Je to vhodné na to, aby ovocie malo lepšiu farbu, aby sa znížila strata vitamínov a predĺžila sa celková trvanlivosť. Ošetrenie sa vykonáva kyslým roztokom, ktorý zničí škodlivé baktérie. Roztok si pripravíte z lyžičky práškovej kyseliny askorbovej alebo z polovice čajovej lyžičky kyseliny citrónovej do 2 šálok vody. Nakrájané ovocie vložte do roztoku na 10 minút.
  • Čučoriedky a brusnice je potrebné pred sušením zas ponoriť do vriacej vody, aby sa šupka rozbila.
  • Takto pripravené akékoľvek ovocie rozložte na plech od seba a nezabudnite na to, že kúsky sa nesmú navzájom dotýkať. Teraz môžete prejsť k samotnému sušeniu.

Metódy sušenia 

Keď už máte pripravené ovocie podľa vyššie spomínaného postupu, môžete ho dať rovno sušiť. Pýtate sa ako? Máme pre vás niekoľko metód, ktoré môžete použiť: Ideálny spotrebič na sušenie potravín je sušička potravín. Ak ju však nemáte, použiť môžete aj rúru, v ktorej sušenie funguje rovnako dobre. Iné možnosti sušenia, ktoré využívajú prírodné zdroje, sú sušenie na slnku, mrazom alebo len sušenie vzduchom. Pretože sa sušené ovocie zvyčajne konzumuje bez rehydratácie, nemalo by sa ovocie dehydratovať až do krehkosti. Väčšina ovocia by mala mať po sušení aspoň 20-percentný obsah vlhkosti. Preto po sušení vždy otestujte suchosť. Rozrežte niekoľko vychladnutých kúskov na polovicu. Na ovocí by nemala byť viditeľná žiadna vlhkosť. Ak je kúsok zložený na polovicu, nie je dobré, ak by sa o seba kúsky lepili. Bobule sú vysušené vtedy, keď o seba „štrkajú“. Po vysušení ovocie nechajte vychladnúť 30 - 60 minút. Uskladnenie teplého ovocia by mohlo viesť k neželanému hromadeniu vlhkosti. Naopak, prílišné oneskorenie uskladnenia by mohlo umožniť vlhkosti, aby sa vrátila do ovocia. Pamätajte, že ak máte ovocie sušené na slnku, musí byť pred uskladnením pasterizované. Jednotlivé metódy sušenia vám ešte dôkladne predstavíme ďalej v článku.

Sušenie v sušičke 

Sušičky ovocia vám pomôžu pripraviť sušené ovocie v pohodlí domova. Práca s nimi je jednoduchá, dokonca môžete sušiť viac druhov ovocia naraz. Okrem ovocia v nich môžete sušiť zeleninu, huby, mäso a veľa ďalších surovín tak, že si ponechajú prospešné látky a majú dlhú trvanlivosť. Sušička je malý elektrický spotrebič, určený na sušenie potravín v domácnostiach. Vďaka nej si môžete vyrobiť zdravú pochúťku plnú vitamínov. Disponuje elektrickým prvkom na zohrievanie. Ventilátor a vetracie otvory zas umožňujú cirkuláciu vzduchu. Tieto spotrebiče efektívne sušia ovocie pri cca 60 °C.

Ako sušiť ovocie v sušičke

Samotné sušenie je jednoduché a nevyžaduje si žiadnu vašu pomoc. Keď máte umyté a nakrájané ovocie, stačí ho len poukladať vedľa seba. Dajte však pozor na to, aby sa kúsky neprekrývali. Ak používate vopred upravené ovocie, je rozumné stojan ľahko postriekať rastlinným olejom, inak sa ovocie nalepí na podnos. Nakrájané ovocie ešte predtým namočte do štvrť litra vody s lyžicou citrónovej šťavy. Zabránite tak zhnednutiu ovocia počas sušenia. Keď budete mať ovocie namočené, vložte ho do sušičky potravín a nastavte požadovanú teplotu. Proces sušenia môže trvať niekoľko hodín v závislosti od druhu, množstva ovocia a hrúbky nakrájaných plátkov. Nezúfajte, máme pre vás pripravené aspoň približné časy a teplotu sušenia najčastejšie používaného ovocia.

  • Jablká – na sušenie sú vhodné akékoľvek druhy, ktoré sú zrelé a bez poškodenia. Umyté a osušené jablká nakrájajte na kolieska s hrúbkou cca 0,5 – 0,7 cm. Šupka sa neodstraňuje, pretože v nej sa nachádza veľa vitamínov. Poukladané plátky sušte pri teplote 30 – 50 °C. Šetrné sušenie potrvá 5 až 8 hodín.
  • Hrušky –  majú podobnú prípravu ako jablká. Sušia sa pri teplote okolo 50 °C. Ak chcete čas sušenia skrátiť, namiesto štvrtín hrušky nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5 – 0,7 cm.
  • Slivky – uprednostňujte neskoré slivky, najlepšie výsledky dosiahnete práve s nimi. Slivky je vhodné sušiť celé vrátane kôstky, no pokiaľ ich chcete bez kôstky, len ich trocha narežte a kôstky vyberte bez toho, aby ste ich rozkrojili. Ak máte menšiu sušičku, do ktorej sa celé plody nezmestia, rozkrojte ich a sušte šupkou nadol 15 až 30 hodín pri teplote 40 – 50 °C.
  • Pomaranče – sušenie potrvá podľa toho, na aké hrubé plátky ich nakrájate. Teplotu môžete nastaviť nad 60 °C a sušiť okolo 10 hodín.
  • Banány – zrelé banány, ktoré zbavíte šupky, nakrájate na 0,5 cm hrubé plátky. Pri teplote 70 °C bude trvať sušenie 6 hodín. Ak vám neprekáža dlhšie sušenie, teplotu nastavte na 40 – 50 °C a ovocie nechajte v sušičke, pokým nebudú plátky tvrdé.
  • Marhule – sušenie marhúľ v sušičke je veľmi obľúbené a jednoduché. Opäť si vyberte zrelé alebo ľahko prezreté zdravé plody. Marhule sa spravidla krájajú len na polovice, no ak chcete, aby sa usušili rýchlejšie, nakrájajte ich na 4 až 8 častí. Menšie kúsky rozložte na pláty sušičky šupkou smerom nadol a sušte ich pri teplote 40 – 50 °C. Doba sušenia bude závisieť od výkonu vašej sušičky, no sušenie potrvá niekoľko hodín.
  • Ananás – jednoducho ho nakrájajte na 1 cm hrubé plátky alebo ľubovoľné menšie kúsky. Suší sa pri teplote 40 – 50 °C po dobu 9 až 12 hodín.
  • Jahody – sú náchylné na hnilobu aj pleseň, preto je nutné postupné sušenie. Nakrájajte ich na plátky s hrúbkou 0,5 cm, prípadne ich rozštvrťte. Sušenie pri teplote 30 – 50 °C prebieha 7 až 10 hodín v závislosti od výkonu sušičky.
  • Figy – umyté a osušené figy prekrojte na polovicu (príp. na štvrtiny) a umiestnite na plát šupkou dole tak, aby sa jednotlivé kúsky nedotýkali. Pri sušení by ste mali ovocie zbaviť väčšiny vlhkosti (medzi 60-70 %). Sušte 6 až 8 hodín, kým nie sú figy na dotyk suché a pri konzumácii nemajú konzistenciu ako žuvačka.

Najlepšie sušičky ovocia a návod, ako tento spotrebič vybrať, nájdete v našom článku Najlepšie sušičky ovocia a potravín + recenzie.

Sušenie v rúre

Pokiaľ si nechcete zaobstarať ďalší spotrebič do domácnosti – sušičku, poprípade chcete sušenie len vyskúšať, postačí vám aj elektrická rúra. Sušenie je jednoduché, no počítajte s tým, že viac energeticky náročné, keďže rúra musí byť zapnutá niekoľko hodín. Výhodnejšia je rúra s cirkuláciou vzduchu (s ventilátorom), nie je to však úplne nevyhnutné.

Ako sušiť ovocie v rúre

Na sušenie v rúre položte ovocie na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve. Rúru si zapnite na teplovzdušný ohrev na 40 °C. Keď bude predhriata, umiestnite do nej plody (huby, ovocie, zelenina) naukladané na plechu. Rúru úplne nezatvárajte, aby mohla odchádzať vlhkosť. Pomôcť si môžete tým, že dáte do dvierok zloženú utierku. Po 30 minútach ovocie premiešajte a skontrolujte, ako sa suší. Po dvoch hodinách sušenia môžete zvýšiť teplotu maximálne na 50 – 60 °C. Huby, ovocie a zelenina tak budú skôr usušené. Ku koncu však teplotu opäť znížte na 40 °C. Ak chcete zachovať čo najviac vitamínov, sušte po celý čas na nižšej teplote 40 °C – 50 °C. Celkový čas sušenia závisí od druhu plodín a tiež veľkosti kúskov, ktoré sušíte. Nedá sa preto povedať, ako dlho budete ovocie a zeleninu sušiť. Počítajte s tým, že čas sušenia môže trvať 6 až 20 hodín.

Sušenie na slnku

Keď máte dosť času a trpezlivosti, môžete ovocie a zeleninu sušiť aj na slnku. Či už to robíte vnútri, vonku na dvore alebo na balkóne, vždy potrebujete niekoľko slnečných dní, priame slnko a nízku relatívnu vlhkosť prostredia. Najvhodnejšie podmienky na sušenie sú teda keď je suché, horúce počasie s teplotou minimálne 30 °C. Sušenie ovocia na slnku je bezpečné vďaka vysokému obsahu cukru a kyselín, ktoré sa v ovocí nachádzajú. Sušenie zeleniny a mäsa sa rozhodne neodporúča. Zelenina má nízky obsah cukru a kyselín a to zvyšuje riziko znehodnotenia. Mäso má zas vysoký obsah bielkovín, čo je ideálne pre mikrobiálny rast, keď nie je možné regulovať teplo a vlhkosť. Počítajte s tým, že sušenie ovocia vonku trvá niekoľko dní. Vzhľadom na to, že počasie je neovládateľné, možno si to vyžiada trocha experimentovania v závislosti od druhu potraviny, ktorú sušíte a konkrétnych podmienok, ale inak je to vcelku jednoduché.

Ovocie alebo zeleninu si rozložte rovnomerne na plech. Ten potom dajte na slnečné miesto v byte alebo vonku a zakryte gázou, aby na ovocie nesadal hmyz. Raz denne plody na plechu obráťte. Ak ste umiestnili plech vonku, nezabudnite si ho večer vziať, aby naň nepadla rosa a nedostali sa k nemu zvieratá. Podstatou úspechu je najmä suché, slnečné počasie. V opačnom prípade sa potravina skazí skôr, ako sa vysuší. Týmto postupom sa veľmi dobre sušia napríklad jablká, hrušky, marhule a paradajky. Vďaka slnečným lúčom sa v nich prirodzené sacharidy zahustia a produkty budú sladšie. Vyskúšať môžete usušiť na slnku aj čerstvé bylinky. Stačí, keď ich rozložíte alebo zviažete do kytice a zavesíte na slnečné miesto. Podobne môžete sušiť ovocie aj v zimnom období na radiátore alebo na krbe – rozložte ho na plech alebo vhodnú podložku a sušíte.

Ako sušiť ovocie na slnku

Ak chcete takéto sušenie v lete využiť častejšie, určite si zadovážte tácky na sušenie. Plody, ktoré plánujete sušiť na slnku, sa ešte lepšie usušia, keď ich namiesto plechu uložíte na tácky vyrobené zo sieťky. Musia byť však bezpečné pre kontakt s potravinami. Najlepšie sú sieťky z nehrdzavejúcej ocelesklolaminátu potiahnuté teflónom alebo z plastu. Nepoužívajte sieťky vyrobené z takzvaného „kuracieho drôtu", ani sieťky z medi a hliníka. Tieto materiály môžu oxidovať a zanechávať na potravinách škodlivé zvyšky.

Pasterizácia

Ovocie, ktoré je sušené na slnku, potrebuje špeciálne ošetrenie. Je dôležité pre to, aby sa zničil všetok hmyz a jeho vajíčka, ktoré by sa mohli na ovocí nachádzať. Existujú dva odporúčané spôsoby pasterizácie:

  • Zamrazenie – ovocie uzavrite do plastových vreciek. Vrecká vložte do mrazničky s teplotou -18 °C alebo nižšou a nechajte ich tam minimálne 48 hodín.
  • Pečenie v rúre – ovocie rozložte v jednej vrstve na plech alebo panvicu. Vložíte ho do rúry vyhriatej na 70 °C na 30 minút. Lenže má to malý háčik. Vysoká teplota ničí aj vitamíny.

Po ktoromkoľvek z týchto ošetrení je sušené ovocie pripravené na úpravu a uskladnenie.

Sušenie mrazom

Konzervácia potravín pomocou mrazu a nízkeho tlaku je známa už z čias ríše Inkov. Nočné teploty pod nulou a nízky tlak vysoko v horách spôsobili pomalé vysychanie plodín, vďaka ktorým potraviny vydržali dlhšiu dobu a na prepravu boli oveľa ľahšie. Sušenie mrazom sa inak nazýva lyofilizácia. Je to prírodný a najšetrnejší spôsob konzervovania potravín. Na rozdiel od sušenia teplom si uchovávajú väčšinu antioxidantov, minerálov i vitamínov.  Ak vám na uchovaní vitamínov záleží, tak sušenie mrazom je najzdravší spôsob konzervovania, pri ktorom nedochádza takmer k žiadnej strate vitamínov. V dnešnej dobe je možné lyofilizovať takmer čokoľvek – ovocie či zeleninu, mäso, mlieko, kvety, bylinky, huby, hmyz...

Ako sušiť ovocie mrazom

Proces sušenia mrazom

Na proces lyofilizácie sa používa ovocie, ktoré bolo do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazené (-30 °C), z dôvodu uchovania si všetkých nutričných hodnôt. Následne sa suší v špeciálnej komore pri teplote - 60 °C pri veľmi nízkom tlaku, pričom sa odparujú tekutiny. Odparenie vody zároveň znemožňuje množenie baktérií, čo vedie k prirodzenej konzervácii.

Celý proces trvá približne 10 až 24 hodín. Potraviny pri ňom strácajú asi 90 % vody a svojej hmotnosti. Potraviny si po lyofilizácii zachovajú farbu aj chuť. Vzhľadom na to, že prichádzajú o významný podiel vody, zmenia sa z mäkkých a šťavnatých plodov na chrumkavé.

Výhody sušenia mrazom

  • Uchovanie maximálneho obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny.
  • Ovocie slúži ako náhrada za vitamíny.
  • Zachovanie prirodzeného vzhľadu, arómy, farby a chuti.
  • Vhodné pre vegánov, celiatikov aj športovcov.
  • Bez rizika vzniku plesne či kvasenia.
  • Vďaka nízkej hmotnosti sú dobre skladovateľné a prenosné.
  • Pri správnom skladovaní má dlhú trvácnosť.

Nevýhody sušenia mrazom

  • Dlhšia príprava v porovnaní so sušením horúcim vzduchom.
  • Vyžaduje si 2- až 5-krát viac energie, čiže je cenovo náročnejšie.
  • Na výrobu je potrebné špecializované zariadenie – lyofilizátor.

Skladovanie sušeného ovocia

Pri sušení ovocia sa občas môže stať, že niektoré kúsky ostanú vlhkejšie ako ostatné. Po vychladnutí sušené ovocie uložte voľne do plastových alebo sklenených nádob. Prebytočná vlhkosť v niektorých kúskoch bude absorbovaná suchšími kúskami. Poháre by mali byť naplnené maximálne do dvoch tretín a pevne uzavreté. Raz denne počas 2 až 4 dní ich pretraste. Znížite tak pravdepodobnosť vzájomného nakazenia vlhkosťou a následného hnitia.

Pri skladovaní je veľmi dôležitý výber nádoby, do ktorej potraviny umiestňujete. Nádoby je potrebné vzduchotesne uzavrieť, mali by byť čisté, netoxické, odolné proti vlhkosti a mali by chrániť obsah pred svetlom. Nikdy nepoužívajte nádoby z pozinkovanej ocele. Ideálnym priestorom na skladovanie je chladné, tmavé a suché miesto. Čím je priestor chladnejší, tým budú mať potraviny dlhšiu životnosť. Na svetle ovocie aj zelenina strácajú farbu a obsah vitamínov. Uskladnené sušené ovocie vydrží 9 až 12 mesiacov.

Mrazom sušené suroviny môžete skladovať v izbovej teplote, vrecko alebo dózičku však vždy starostlivo uzatvárajte, aby suroviny nenatiahli vlhkosť. Vďaka tomu zostanú chrumkavé a navyše sa nezačnú kaziť. Pokiaľ ich skladujete zodpovedne, suroviny si svoj tvar, chuť, farbu a nutričné ​​hodnoty uchovajú aj niekoľko rokov.

Otázky a odpovede – FAQ

Zaujala vás možnosť sušenia ovocia? Ak áno, tak neváhajte a rozhodne to vyskúšajte. Veríme, že sme vám priniesli všetky dôležité informácie o metódach, ako môžete sušiť ovocie. Sušené ovocie môže byť v zimnom období liekom, preto sa ním zásobte už skôr. Dúfame, že ste dozvedeli o sušení všetko, čo vás zaujímalo. Pokiaľ ste sa nedozvedeli všetko, čo by ste chceli vedieť, máme pre vás tradičnú záverečnú časť, ktorá patrí najčastejšie kladeným otázkam. Svoju otázku nám môžete položiť v komentároch. Sekciu otázok pravidelne kontrolujeme a aktualizujeme. Preto sa nemusíte báť, že by ste na vašu otázku nedostali odpoveď.

Keď si doma nasušíte rôzne druhy ovocia, jeho využití je mnoho. Sú univerzálnou maškrtou na doma, ale aj na cesty. Jednou z najpoužívanejších možností sú tiež ovsené vločky alebo cereálie. Pripraviť si z nich viete však oveľa viac. Použiť ho môžete do rôznych mliečnych nápojov alebo do smoothie. Viete ho zapracovať do koláčov, zákuskov alebo ako výzdobu na tortu. Nemusíte sa báť, že si využitie nenájdu. Zužitkovať ho môžete ako klasické ovocie, ktoré vám navyše aj dlhšie vydrží.

Ovocie len zamrazíte. Nemôžete ho však vysušiť. Akékoľvek ovocie môžete zamraziť. Po rozmrazení sa však ľad roztopí a ovocie má klasickú, vlhkú konzistenciu. Ak chcete získať mrazom sušené ovocie, potrebujete na to zariadenie – lyofilizátor, ktorý je však cenovo náročný. Čerstvé suroviny po zbere sa šokovo zamrazia na teplotu -30 °C až -50 °CCelý proces je náročný aj časovo.

Nedá sa presne povedať, ktorá metóda sušenia je najlepšia, pretože každá má svoje plusy i mínusy. Sušenie mrazom je výborné z pohľadu najväčšieho zachovania živín. Je to však nepochybne jedna z najdrahších metód sušenia, pre potrebu špecializovaného zariadenia (lyofilizátora). Sušenie v rúre a v sušičke je jednoduchšie aj menej finančne náročné, no pôsobením vysokého tepla sa môžu živiny z ovocia vytratiť. Sušenie na slnku je tiež veľmi jednoduché, no jeho nevýhodou je, že v ovocí môže ostať hmyz. Vyhnúť sa tomu môžete pasterizáciou, ale vďaka nej prídete tiež o množstvo vitamínov. Pri tejto metóde sušenia je navyše podmienkou úspechu slnečné, horúce počasie.

Jablko a hruška sa odporúča nakrájať na plátky hrubé 5 – 7 mm. Podobne aj jahoda 5 – 6 mm. Mango môžete nechať 6 – 8 mm. Banán 5 mm, paradajku 3 – 5 mm a ananás len 2 – 3 milimetre. Slivku môžete rozdeliť na polovicu a uložiť ju rozkrojenou stranou nadol. Bobuľové ovocie sa suší v celku.

Ďalšie články z kategórie Malé spotrebiče

Vaše hodnotenie:
(93%)