Brúsky na nože

Najlepšie brúsky na nože 2022 + recenzie

Krájanie je typickým úkonom, ktorý je súčasťou prípravy pokrmov a neodmysliteľne k nemu patrí aj ostrý nôž. Podstatný je práve prívlastok „ostrý“. Každý kuchynský nôž má svoju životnosť a čepeľ sa časom otupuje, brúsenie či ostrenie noža je preto nevyhnutnosťou v rámci jeho údržby. Veľkú rolu hrá kvalita čepele, ale takisto aj to, na aký účel nôž v kuchyni používate, resp. čo ním krájate. My sme sa bližšie pozreli na to, aké brúsky na nože sú najlepšie. Porovnali sme niekoľko modelov. Víťazom porovnávacieho testu sa stala mechanická brúska na nože Roll-Sharp Edge Fiskars. V našom teste nájdete aj elektrické brúsky na nože, ale aj klasické ručné brúsky či ocieľky. Prečítajte si krátke recenzie a návod, ako vybrať brúsku na nože.

Publikované: 30.11.2021
Aktualizované: 15.04.2022

Akú brúsku na nože kúpiť?

Brúsenie noža je procesom, ktorý si vyžadujú časom všetky kuchynské nože alebo nože s poškodeným ostrím. S tupým nožom sa pracuje veľmi zle a neraz si viete práve s takýmto nožom privodiť nepríjemné zranenie. Tupý nôž je nebezpečný a práca s ním je neefektívna. Vďaka kvalitnej brúske na nože môžete nôž nabrúsiť behom niekoľkých minút. Brúsiť nôž môžete pokojne aj viackrát za týždeň, podľa frekvencie používania. Ostrenie je až posledná možnosť, ak teda chcete svojím kuchynským nožom zabezpečiť dokonalú starostlivosť, vyberte si niektorú z brúsok na nože, ktorá sa nachádza v našej tabuľke TOP produktov.

Názov Hodnotenie Detail
Roll-Sharp Edge Fiskars   ✔   Víťaz testu5*Zobraziť produkt
Orava BN-40   ✔   Cenový trhák5*Zobraziť produkt
Tescoma Precioso   ✔   Výhodný nákup5*Zobraziť produkt
Anysharp Pro   ✔   Dobré recenzie5*Zobraziť produkt

Víťaz testu
Roll-Sharp Edge Fiskars

Roll-Sharp Edge Fiskars

Ručná štrbinová brúska s uhlovou stabilizáciou (30°), brúsne kotúče z nerezovej ocele, dve polohy drážky

Zobraziť viac info

Víťazom testu sa stala táto jednoduchá mechanická brúska na nože fínskej značky Fiskars. Ide o štrbinovú brúsku s uhlovou stabilizáciou (30°) a kvalitnými brúsnymi kotúčmi z nerezovej ocele. Brúska má ergonomický tvar a potiahnutá je PVC materiálom. Ostriť ňou možno aj väčšie nože či sekáče vďaka dvom polohám drážky.

Cenový trhák
Orava BN-40

Orava BN-40

Elektrická brúska, kotúče s odolnou zafírovou vrstvou, dva stupne ostrenia, menší počet otáčok

Zobraziť viac info

Lacná elektrická brúska na kuchynské nože značky Orava je určený pre tých, ktorí sú brúsiť rýchlo a efektívne. Veľkou výhodou brúsky sú brúsne kotúče s odolnou zafírovou vrstvou. Elektrická brúska má väčšie rozmery. Ponúka až dva stupne ostrenia. Jeden na hrubé brúsenie a druhý stupeň na doostrenie čepele. Slabinou je menší počet otáčok a väčšie rozmery.

Náš TIP
Tescoma Precioso

Tescoma Precioso

Ručná brúska, keramické kotúče s karbidom, dva stupne ostrenia

Zobraziť viac info

Ručná brúska s keramickými kotúčmi s karbidom je zárukou vysokej efektivity. Ide o produkt renomovaného výrobcu. Brúska sa prezentuje veľmi kvalitným spracovaním a brúsnymi kotúčmi z keramiky. Disponuje dvoma úrovňami brúsenia. Brúsiť ňou možno i zúbkované nože.

Obsah článku:

Hodnotené parametre

Zvládnuť nabrúsiť nôž sa javí jednoduché, no vedzte, že aj pri výbere brúsky na kuchynské nože by ste mali zohľadniť určité parametre. Všetko si zároveň vyžaduje určitú prax a s brúskou musíte vedieť pracovať. V našom porovnávacom teste majú zastúpenie najlepšie brúsky na nože, ocieľky alebo elektrické brúsky na nože, ktoré môžu byť bežnou súčasťou vašej kuchynskej výbavy. Spomenieme aj brúsne kamene či dokonca kotúčové brúsky, ktoré však do kuchyni v domácnosti nie sú práve najvhodnejšie.

Aj nože sú vyrobené z rôznych druhov ocelí a ostrené rôznymi technikami, niektoré si svoje kvalitatívne vlastnosti udržia dlhšie, iné môžete brúsiť po každom krájaní. V rámci hodnotenia sme si brúsky rozdelili do kategórií a hodnotili sme jednotlivé typy brúsok, a to ako sa s nimi pracuje. Zaujímalo nás teda ich využitie, náročnosť používania – ovládania, ergonómiakvalita spracovania, ako aj kvalita brúsneho materiálu, ktorý je v kontakte s čepeľou noža. Primárne nás však zaujímala efektivita brúsenia.

Účinnosť brúsenia
Brúsny materiál
Jednoduchosť používania/ovládania
Ergonómia
Kvalita spracovania
Rozmery a kompaktnosť

Zvoliť ten správny nástroj na brúsenie nožov je pravdepodobne niečo, nad čím ste sa ešte nezamýšľali. Spotrebiteľom preto chceme túto problematiku objasniť, aby vedeli, aké majú možnosti. Na základe prieskumu trhu, ktorý sme realizovali viac ako 40 hodín, sme porovnali desiatky brúsok na nože. Do nášho testu sa dostali ručné brúsky na nože Fiskars či Tescoma, ale takisto elektrické brúsky Orava alebo EdgeCraft. V porovnaní sú aj ocieľky, ktoré slúžia na jednoduchú údržbu noža. Dostupnosť produktov tohto druhu je niekedy náročná, no veríme, že v našom výbere nájdete dostatok alternatív.

Prečo dôverovať nášmu testu?

Náš test je založený na detailnom a objektívnom porovnaní vybraných spotrebičov. Precíznou analýzou a prieskumom trhu za pomoci určenia prísnych kritérií vyberáme tie najlepšie produkty a šetríme vám tak množstvo času, ktorý by ste inak strávili hodinami hľadania informácií na internete.

Záleží nám na tom, aby sme vám priniesli všetky podstatné informácie o jednotlivých produktoch na jednom mieste a pomohli vám vybrať to najlepšie, čo je na trhu k dispozícii. Sledujeme predajnosť jednotlivých modelov a ich reálne hodnotenia ostatnými zákazníkmi. 

Nepropagujeme žiadnu značku ani predajcu. Sústredíme sa na objektívne a dôveryhodné hodnotenie na základe osobných skúseností, ale takisto analyzujeme zahraničné testy a referencie zákazníkov či odborníkov, ktorí mali možnosť konkrétny produkt reálne otestovať.

Recenzie brúsok na nože

V našom výbere sú viaceré ručné brúsky, ale aj elektrické brúsky na kuchynské nože s tupým ostrím. Naše recenzie sú nezávislé a objektívne. Žiadny z produktov nie je propagovaný za účelom reklamy. Porovnávací test hodnotil dôležité parametre a zohľadnil aj názory spotrebiteľov, ktoré vypovedajú aj o účinnosti brúsenia nožov. Ak teda chcete mať nože v kuchyni stále ostré, práve brúsenie je najlepší spôsob údržby, aby to tak bolo. Vďaka našim recenziám si tak môžete vybrať to najlepšie, čo na tento účel potrebujete.

Víťaz testu

Roll-Sharp Edge Fiskars

Ručná štrbinová brúska s uhlovou stabilizáciou (30°), brúsne kotúče z nerezovej ocele, dve polohy drážky

Pozrieť najlepšiu ponuku

Ostrič nožov z dielne renomovaného výrobcu ponúka veľmi atraktívny moderný vzhľad a kompaktné rozmery. Ručná brúska na nože Fiskars má na dĺžku 16,5 cm a je veľmi skladná. Výhodou je tiež ergonomickosť brúsky. Neponúka však viacstupňové brúsenie.

Ak hľadáte jednoduché zariadenie, ktoré vám umožní udržiavať ostrie väčšiny vašich kuchynských nožov, fínsky výrobca vám prináša veľmi dobrú kvalitu za primeranú cenu. Ostrič nožov Roll-Sharp Edge Fiskars je kompaktným pomocníkom, ktorý sa ľahko používa. Určený je na brúsenie nožov z uhlíkovej, nerezovej, resp. kalenej ocele.

Kvalitné brúsne kotúče sú vyrobené z keramiky a brúska má až dve polohy, ktoré sú určené pre nože s hrubšou alebo tenšou čepeľou. Brúska zvládne aj väčšie kuchynské nože či sekáče. Pri brúsení stačí brúsku tlačiť k pevnému podkladu. Spodná časť má dva stabilizačné body, horná časť je z PVC, preto sa brúska nešmýka a dobre drží. Veľmi oceňujeme pevný uhol brúsenia, ktorý je na úrovni 30°. Čepeľ sa vždy musí dotýkať bočnej steny, vďaka tomu je zaručený optimálny sklon.

Brúska je vďaka svojej ergonómii vhodná pre pravákov i ľavákov. Spotrebitelia sú radi za rýchly proces brúsenia a jednoduché používanie. Kvalitu keramických kotúčov potvrdzujú aj pozitívne referencie týkajúce sa ostrenia samotných nožov. Fiskars síce na rozdiel od elektrickej brúsky Orava BN-40 nemá viacstupňové brúsenie, no výhodou je stabilná poloha noža pri brúsení a takisto bezpečné používanie aj pri brúsení väčších nožov vďaka bočným stenám.

Pozitíva

Pozitívne recenzie
Kvalitné keramické kotúče
Pomer ceny a kvality

Negatíva

Bez viacstupňového brúsenia

Typ brúsky: ručná brúska ● Brúsny materiál: nerezová oceľ ● Viacstupňové brúsenie: nie

Cenový trhák

Orava BN-40

Elektrická brúska, kotúče s odolnou zafírovou vrstvou, dva stupne ostrenia, menší počet otáčok

Pozrieť najlepšiu ponuku

Dlhodobo jedna z najpredávanejších elektrických brúsok na kuchynské nože na slovenskom trhu je práve Orava BN-40. Vďačí za to primárne nízkej cene, no takisto potešia kvalitné zafírove brúsne kotúče, ktoré sú dostatočne tvrdé, aby nabrúsili aj nože z kvalitnej nerezovej ocele. Brúske by sa žiadal o niečo väčší výkon.

Ak ste zástancami modernejších technológií a elektrické brúsky vás zaujali, aj Orava môže byť praktickým pomocníkom. Na prvý pohľad nevyzerá ako najmodernejšia elektrická brúska, no vo vnútri sa skrývajú zafírové brúsiace kotúče, ktorých životnosť je podstatne lepšia ako v prípade nerezovej ocele. Je pravdou, že telo brúsky je o niečo väčšie a na skladovanie jej treba nájsť stabilné miesto.

Proces ostrenia nožov je však jednoduchý a plne automatický. Štrbiny majú drážky a máte tak istotou správneho uhlu brúsenia. Nôž stačí pretiahnuť 5 až 6-krát štrbinou a elektromotor sa postará o všetko ostatné. Dôležitý je len optimálny prítlak. Samozrejme, brúsku na kotúče zapnete stlačením jednoduchého preklápaceiho spínača on/off na čelnej strane. Lepšiu ostrosť zabezpečí dvojstupňové ostrenie. Niekedy sa motor zastaví, keďže 40 W príkon nedodá výkonu na rozdávanie.

Brúska na nože Orava BN-40 je lacnou alternatívou voči ručným brúskam. Nedá sa povedať, že nabrúsi lepšie, no rozhodne to zvládne rýchlejšie. Za plus považujeme zafírové brúsne kotúče, jednoduché ovládanie a takisto pomerne tichý chod. Istotu máte aj vo vodiacich drážkach a dvojstupňovom brúsení, kedy dokážete čepeľ zabrúsiť a následne v tenšej časti aj zaostriť. Slabinou je menší výkon a kvalita vonkajšieho spracovania. Ak je pre vás ručná brúska naďalej lepšou voľbou, Roll-Sharp Edge Fiskars určite nesklame.

Pozitíva

Viacstupňové brúsenie
Nízka cena
Zafírové brúsne kotúče

Negatíva

Kvalita spracovania
Väčšie rozmery
Slabšie otáčky motora

Typ brúsky: elektrická brúska ● Brúsny materiál: zafírové kotúče ● Viacstupňové brúsenie: áno ● Príkon: 40 W

Náš TIP

Tescoma Precioso

Ručná brúska, keramické kotúče s karbidom, dva stupne ostrenia

Pozrieť najlepšiu ponuku

Renomovaný výrobca kuchynského náradia a riadu nezabúda ani na to, že vlastné Tescoma kuchynské nože je potrebné aj udržiavať. Práve na to je určená dvojstupňová ručná brúska Tescoma Precioso. Veľmi moderne pôsobiaca brúska, ktorá je navyše vhodná na nože so zúbkovým ostrím.

Tento pomocník vám umožňuje v kuchyni priebežne udržiavať vaše nože v dobrej kondícii. Je kompaktný a zároveň vďaka kvalitným brúsnym materiálom dokáže nabrúsiť aj naozaj tupé nože. Dvojstupňové brúsenie prechádza v prvej fáze cez karbidovú brúsku, ktorá nôž nahrubo nabrúsi, následne je tu druhá fáza, kde nôž prechádza cez keramické kotúče, ktoré sa postarajú o hrany ostria.

Brúska má ergonomický tvar a počas používania sa dobre drží. Rukoväť je potiahnutá gumovým povrchom, takže úchop je stabilný. Výrobca neuvádza uhol, ktorý štrbiny zvierajú. Keramická brúska je vhodná aj na brúsenie zúbkových nožov. Pri brúsení vrúbkovaných čepelí teda vynechajte karbidové kotúče.

Názory spotrebiteľov sú veľmi pozitívne. Dôvodom je predovšetkým výsledný efekt ostrenia a nízka cena. Spomínajú sa aj kompaktné rozmery a možnosť brúsenia zúbkovaných nožov. Z nášho pohľadu je tento model ideálny na údržbu ostria nožov. Výhodou sú dva stupne brúsenia na karbidovej brúske a keramických kotúčoch. Vďaka tomu je aj v konkurencii Tescoma Precioso na veľmi dobrej úrovni.

Pozitíva

Pozitívne recenzie
Dvojstupňové brúsenie
Priaznivá cena

Negatíva

Žiadne

Typ brúsky: ručná brúska ● Brúsny materiál: karbid + keramické kotúče ● Viacstupňové brúsenie: áno

Najpredávanejšie

Delimano Brava Extreme

Ručná brúska na nože, brúsne kotúče z nerezovej ocele Tungsten, bez viacstupňového brúsenia

Pozrieť najlepšiu ponuku


Recenzia

Veľmi jednoduchá, kompaktná a zároveň efektívna brúska na nože s praktickou prísavkou. Delimano Brava Extreme je určená pre tých, ktorí požadujú mať v kuchyni vždy po ruka skladného pomocníka, ktorý sa zmestí do zásuvky. Brúska sa poradí aj s brúsením vrúbkovaných nožov. Plusom je aj príslušenstvo v podobe troch nožov Delimano.

Dobre známy televízny produkt. Brúska na nože Delimano Brava Extreme je však vzhľadom na svoju cenu veľmi zaujímavou voľbou. Určená je na brúsenie nožov vyrobených zo zliatiny, uhlíka či nerezovej ocele. Samotný profesionálny brúsny materiál je však z odolnej nerezovej ocele Tungsten (obsahuje prvky volfrámu), neodporúčame brúsiť na brúske hodnotnejšie nože s vyššou tvrdosťou (japonská oceľ, damašková oceľ či titánové nože). Veľmi pozitívne je, že ručná brúska s jednou polohou si poradí aj s vrúbkovanými nožíkmi.

Výrobca dokonca avizuje, že brúsku je možné použiť aj na brúsenie loveckých či športových nožíkov, sekáčikov alebo dokonca nožníc. Čepeľ stačí drážkou 3- či 4-krát pretiahnuť. Veľmi zaujímavé je riešenie s prísavkou na spodnej strane. Stačí brúsku položiť na pevný podklad a stlačením poistky prísavku pripevniť k podkladu. Zaručená je tak skvelá stabilita a bezpečnosť. Spotrebitelia sa určite potešia aj verzii brúsky na nože, ku ktorej dostanete sadu troch kuchynských nožov.

V prípade brúsky Delimano Brava Extreme sa nemusíte obávať žiadneho reklamného triku. Brúska naozaj plní svoj účel, čo potvrdilo aj množstvo zákazníkov. Nemá síce viacstupňové brúsenie, no vzhľadom na nízku cenu nejde o výraznejší nedostatok. Brúsenie je jednoduché a bezpečné aj vďaka prísavke na spodnej strane. Brúska je veľmi kompaktná. Telo je z plastu, otázna je odolnosť brúsneho materiálu. Aj preto neodporúčame brúsku používať na vysokokvalitné profesionálne kuchynské nože. Ak by ste predsa len Delimanu neverili, s cenou je na tom podobne fínska brúska na nože Roll-Sharp Edge Fiskars.

Pozitíva

Výhodná cena
Príslušenstvo – tri nože
Vhodná aj na vrúbkované nože

Negatíva

Neodporúčame pre profesionálne nože (HRC 60 a viac)

Typ brúsky: ručná brúska ● Brúsny materiál: nerezová oceľ Tungsten ● Viacstupňové brúsenie: nie

Pre náročných

ChefsChoice M130

Elektrická brúska, kotúče z kalenej ocele s diamantovou brúsnou vrstvou, viacstupňové ostrenie

Pozrieť najlepšiu ponuku

V prípade tejto elektrickej brúsky ide o profesionálny model. Ak teda doma máte profesionálne kuchynské nože, investícia do tejto elektrickej brúsky sa rozhodne vyplatí. Zariadenie disponuje až troma štrbinami, dve sú určené na ostrenie čepelí nožov a posledná tretia je určená na doleštenia. Najvýznamnejšiu rolu hrá 100-percentná diamantová brúsna vrstva vhodná aj na brúsenie damaškovej či japonskej ocele.

Elektrická brúska ChefsChoice M130 disponuje príkonom elektromotora 75 W, čo je dostatočný výkon na to, aby ste nabrúsili aj veľmi kvalitné nože. Kompaktné zariadenie obsahuje až tri úrovne brúsenia a ostrenia. Profesionálna brúska ponúka hrubé brúsenie diamantovou brúsnou vrstvou, následné doostrenie čepele kotúčmi zo super kalenej ocele a posledný tretí stupeň obsahuje špeciálny leštiaci kotúč, ktorá zbaví čepeľ aj tých najmenších hrán. Výrobca avizuje, že čepeľ kvalitných nožov dokáže brúska zaostriť na hrúbku vlasu. A to práve vďaka trom fázam brúsenia.

Rotačné brúsne telesá sa zároveň ochladzujú. Vďaka tomu sa čepeľ noža nezahrieva a nehrozí jej prípadná deformácia alebo zmena štruktúry ocele. Elastomerové pružiny sa pri ťahaní noža cez drážky starajú o optimálny uhol brúsenia 20°. Čas potrebný na ostrenie výrobca udáva jednu minútu pre každú fázu. Ostrič nožov je vhodný okrem profesionálnych nožov aj na zúbkované nože. Postup je veľmi jednoduchý a výsledok ostrej čepele zaručený.

Pre profesionálne účely je tento model elektrickej brúsky úplne ideálny. Na rozdiel od lacnej elektrickej brúsky Orava BN-40 sú použité kvalitnejšie brúsne materiály a takisto má brúska o jeden stupeň brúsenia viac. Precízne spracovanie sa prejavuje aj na samotnom tele brúsky. Výhodou je, že všetky brúsiace i leštiace elementy je možné vymeniť. Vodiacimi drážkami je stabilizovaný aj uhol brúsenia. Spotrebiteľov síce môže odradiť vyššia cena, no ak v kuchyni máte profesionálne nože, určite siahnite po kvalitnej brúske, ako je aj tento model. Vyzdvihnúť ešte musíme jednoduché používanie, kompaktné rozmery a v neposlednom rade bezpečnosť a stabilitu.

Pozitíva

Diamantový brúsny materiál
Trojstupňové brúsenie – leštenie čepele
Stabilný uhol brúsenia

Negatíva

Vyššia obstarávacia cena

Typ brúsky: elektrická brúska ● Brúsny materiál: diamant + kalená oceľ ● Viacstupňové brúsenie: áno ● Príkon: 75 W

Zwilling Twin Sharp

Ručná brúska, kotúče z antikorovej ocele s keramickou vrstvou, bez viacstupňového ostrenia

Pozrieť najlepšiu ponuku

Jednoduchá a praktická ručná brúska určená pre zachovanie ostria kuchynských nožov. Má veľmi ergonomický tvár a je kompaktná. Štrbinová brúska na nože obsahuje kvalitné keramické a oceľové brúsne kotúče z antikoru. Uhol ostrenia je prednastavený šírkou štrbiny.

Cenovo dostupná ručná brúska na kuchynské nože od overeného nemeckého výrobcu je na našom trhu veľmi obľúbená. V našom porovnávacom teste je aj z toho dôvodu, že napriek nízkej cene spotrebiteľov teší výsledný efekt ostrenia. Ide predovšetkým o zásluhu ostriaceho materiálu. Ten je tvorený keramickými lamelami a antikorovými kotúčmi. Dôležité je, aby ste pri brúsení nevyvíjali príliš veľký tlak.

Brúska má nízku hmotnosť, je kompaktná a veľmi jednoducho sa používa. Uhol brúsenia je pevný vďaka výrezu štrbiny. Výrobca udáva údaj 35°. Rukoväť je protišmyková. Brúsku môžete použiť na kuchynské nože s rovnou čepeľou. Nie je vhodná na vrúbkované nože.

Lacná, no napriek tomu kvalitná brúska na nože Zwiling Twin Sharp je do kuchyne skvelým pomocníkom, ktorý vám umožňuje udržiavať čepele nožov vždy ostré. Zwilling je veľmi kompaktná brúska so stabilným uhlom brúsenia. Jednoducho sa používa a nezaostáva ani kvalitou brúsneho materiálu. Mínusom je, že nie je vhodná na brúsenie zúbkových nožov.

Pozitíva

Kompaktné rozmery
Dizajn a tvar
Pomer ceny a kvality

Negatíva

Nevhodná pre nože sú zúbkami

Typ brúsky: ručná brúska ● Brúsny materiál: keramika + antikorová oceľ ● Viacstupňové brúsenie: nie

Ďalšie zaujímavé produkty

Aby ste nadobudli ešte lepší prehľad o tom, aká je v tomto segmente situácia na našom trhu, máme pre vás okrem vyššie recenzovaných brúsok na nože aj tieto alternatívne modely. Nejde síce o komplexné recenzie, ale len krátke charakteristiky, no ak by ste si predsa nevybrali spomedzi recenzovaných modelov, možno práve tu nájdete to, čo hľadáte a krátke opisy vám pomôžu sa zorientovať. Odporúčame vám si takisto prečítať referencie ostatných zákazníkov, ak sú dostupné. V našom výbere sú tieto alternatívne produkty práve preto, že zaujali rôznymi parametrami – cena, kvalitatívne spracovanie, ergonómia alebo práve názory spotrebiteľov.

Do širšieho výberu nášho porovnávacieho testu radíme aj na prvý pohľad atypickú brúsku na nože Bavarian Edge. Ide o mechanickú brúsku vhodnú na veľké i malé kuchynské nože. Brúsnym materiálom sú volfrámovo-karbidové tyče. Netradičná konštrukcia má tvar písmena X. Spotrebitelia si pochvaľujú výsledný efekt. Brúska má len väčšie rozmery.

Dostupná je na našom trhu aj špeciálna brúsna sada Lansky Deluce LKCLX. Skladá sa z piatich keramických kameňov na brúsenie s rôznou úrovňou zrnitosti (70, 120, 280, 600 a 1 000). Kameň volíte podľa toho, či chcete nôž brúsiť nahrubo alebo čepeľ len zaostriť. Takisto máte v rámci príslušenstva aj vodiace tyčky a svorku, ktorá je kľúčová pre správny uhol brúsenia (17°, 20°, 25° a 30°). Ide o mechanické brúsenie, ktoré dokáže byť pri správnom používaní veľmi efektívne.

V neposlednom rade sme do širšieho výberu zaradili aj elektrickú brúsku na nože EdgeCraft M120. Táto profesionálna diamantová brúska disponuje troma úrovňami ostrenia nožov. V prvom i druhom stupni sú integrované diamantové kužeľové kotúče. V tretej fáze je k dispozícii špeciálny leštiaci kotúč. Použiť možno zariadenie aj na zúbkové nože. Vďaka vodiacim drážkam má brúska aj skvelú uhlovú stabilizáciu. Príkon je 75 W.

Ručná brúska na nože AnySharp Pro má celokovové telo a moderný vzhľad. Táto brúska má karbid-volfrámové brúsiace kotúče, ktoré sú zárukou vysokej úrovne ostrosti. Brúska má vďaka prísavkám vysokú úroveň stability. Nezaberie veľa miesta a je vhodné ja na vrúbkované nože. Čepeľ sa ostrí pod správnym uhlom a vrchná hrana brúsky je potiahnutá polymérovým krytom, aby nedošlo k poškodeniu zaostreného ostria.

Ak viete pracovať s ocieľkou, tak vám zaručenú kvalitu prináša švajčiarska mäsiarska ocieľka Victorinox s dĺžkou 30 cm. S ocieľkou dokážete mierne otupeným nožom prinavrátiť stratenú ostrosť. Ocieľka je vyrobená z ušľachtilej nerezovej ocele. Rukoväť je ergonomická z mäkkého plastu.

Najpredávanejšie podľa Heureka.sk

Ktoré brúsky na nože sú najpredávanejšie? Ktoré ručné brúsky kupujú spotrebitelia najviac? Aká elektrická brúska na nože je najobľúbenejšia? Aj to vám prezradíme v našej tabuľke TOP 5 najpredávanejších modelov. Je faktom, že spotrebitelia často vyberajú podľa ceny. Ak si však nechcete voľbu príliš komplikovať, tento spôsob výberu vám môže byť veľmi nápomocný. Výhodou predávaných modelov je aj dostupnosť názorov ostatných zákazníkov a zároveň vysoká predajnosť môže napovedať o solídnej kvalite produktu. Vždy však pri výbere myslite na vlastné preferencie a zohľadnite svoje požiadavky.

Názov Hodnotenie Detail
Work Sharp Benchtop5*Zobraziť produkt
Delimano Brava Extreme5*Zobraziť produkt
Orava BN-405*Zobraziť produkt
G21 Brúsny kameň5*Zobraziť produkt
Verk Swift Sharp5*Zobraziť produkt

Možno v kuchyni máte všetko potrebné vybavenie, vrátane kuchynského robotaparného hrncadomácej pekárne alebo kávovaru. Nakúpili ste aj kvalitné kuchynské nože, no nemysleli ste na to, že aj o nože sa treba pravidelne starať. Práve preto je čas na kúpu brúsky na nože. Bez ohľadu na to, či budete preferovať ručnú búrsku, elektrickú alebo si zvolíte ocieľku, v žiadnej kuchyni by takéto vybavenie nemalo chýbať. S tupými nožmi totiž môže byť príprava jedál zdĺhavá, nekomfortná a zároveň nebezpečná.

Hneď ako máte pocit, že nôž už nekrája tak ako keď ste ho kúpili, je čas ho nabrúsiť. Tento rozdiel v krájaní spoznáte ľahko, pretože pri krájaní musíte vyvinúť väčší tlak, musíte meniť uhol a po prekrojení sú suroviny rozpadnuté, rozdrobené a nerovnomerne odkrojené. Ak nebudete tento fakt ignorovať, brúsky na nože sa vám postarajú o bezproblémové zaostrenie čepele. My vám v našom návode poradíme s výberom najlepšej brúsky na nože.

Ako vybrať brúsku na nože

  • Typy brúsok na nože
  • Ergonómia
  • Kvalita spracovania
  • Rozmery
  • Cena a renomovaní výrobcovia

Typy brúsok na nože

V praxi sa využíva viacero spôsobov, ktorými možno nabrúsiť nôž. Ako prvé vám však odborník povie, že nie každý nôž je možné dokonale nabrúsiť. Ak ide o lacné a nekvalitné nože, pri ktorých výrobe bola použitá mäkká oceľ, brúsenie je často len kozmetickou úpravou, no efekt je len minimálny. Pozor si však treba dávať aj pri kvalitných kuchynských nožoch a sledovať tvrdosť ocele, ktorá bola na ich výrobu použitá.

Ak ide o proces brúsenia, vždy platí pravidlo, že brúsny materiál musí byť pevnejší a z tvrdšieho materiálu ako je ostrie (čepeľ) noža. Ak to tak nie je, skôr sa dočkáte znehodnotenia brúsky a otupenia noža. Zároveň sa v súčasnosti používajú rôzne typy brúsok podľa toho, čo komu vyhovuje najviac. V každom prípade netreba podceňovať ani techniku, aby ste vedeli, ako jednotlivé typy brúsok používať.

Ručné brúsky na nože

Ide o najrozšírenejší typ brúsok na kuchynské nože. Výhodou je cenová dostupnosť, jednoduché používanie a kompaktné rozmery. Zvykne sa im hovoriť aj štrbinové brúsky na nože. Hlavným účelom týchto brúsok je pravidelná údržba nožov, aby ste brúsením docielili želaný tvar čepele – písmena „V“. Takéto brúsky obsahujú brúsne kotúče, ktoré môžu byť vyrobené z kvalitnej ocele, potiahnuté diamantovou alebo zafírovou vrstvou. Lacnejšie používajú len oceľové kotúče s prímesami.

Používanie je veľmi jednoduché. Stačí čepeľ noža po celej dĺžke pretiahnuť pomedzi brúsne kotúče – brúsny materiál. Pozor na to, aby bol tlak primeraný. Vďaka tvaru štrbiny – výrezu by ste nemali mať problém trafiť ani správny uhol brúsenia. Čepeľ tak ľahko zaostríte a používať môžete takéto brúsky na rôzne druhy nožov. Aj v prípade veľmi otupeného noža dokážete čepeľ zabrúsiť. Do pozornosti dávame viacúrovňové brúsky, ktoré majú viac štrbín s odlišným uhlom brúsenia a dokážete tak čepeľ ešte lepšie vytvarovať. Nevýhodou sú kovové piliny, ktoré vznikajú počas brúsenia.

Elektrické brúsky na nože

Mnohými často preferované brúsky, ktoré dokážu prinavrátiť nožu pôvodnú ostrosť. Oproti ručným brúskam je výhodou komfort používania. Vďaka špeciálnym drážkam presne viete určiť uhol brúsenia. Cena elektrických brúsok, tých kvalitnejších je vyššia, použité sú aj kvalitnejšie materiály. Lacnejšie elektrické brúsky sú oproti ručným brúskam alebo ocieľke na používanie menej náročné, no kvalita brúsneho materiálu alebo životnosť, sú kratšie. Odporúčame investovať do elektrických brúsok, ktoré majú diamantové brúsne kotúče.

Elektrická brúska na nože

Prácu za vás odvádza elektromotor, brúsenie je rýchlejšie a tým pádom môžete bez námahy nabrúsiť všetky nože v domácnosti. Nemusíte vyvíjať žiadny väčší tlak ani sledovať smerovanie čepele, keďže máte vodiace drážky. Takisto sú k dispozícii viacúrovňové brúsky, ktoré vám umožňujú brúsiť obe strany čepele a vybrúsiť čepeľ tak, aby bola čo najtenšia a dokonale ostrá. Jediným mínusom je opäť vedľajší produkt, ktorým sú kovové piliny. Odporúčame zakúpiť si magnet, ktorý piliny počas brúsenia odoberie.

Ocieľka

Aj tu treba rozlišovať, klasické ocieľky nemožno vnímať ako plnohodnotnú brúsku na nože. Dôvod je ten, že ocieľka ako taká slúži primárne na udržiavanie ostria noža. V zásade teda možno povedať, že ocieľka slúži na údržbu už nabrúseného noža. Ak je váš nôž teda tupý, klasickou ocieľkou ho nenabrúsite. Tá je schopná narovnať zvlnené ostrie, nie ako ručná alebo elektrická brúska na nože, ktoré zvládnu tieto trhlinky ohnúť a ostrie narovnať. Aj vtedy však musíte dodržiavať správny sklon čepele 15° až 22° (pri veľkých nožoch a sekáčoch 30° – 40°). Čepeľ musíte tiahnuť od rukoväte ku koncu ocieľky, po celej ploche ostria noža. To si vyžaduje skutočnú prax. Pre každú stranu ostria zopakovať tento úkon 5- až 10-krát.

Ak chcete ocieľkou brúsiť, čo je pomerne náročné a zvládajú to naozaj len majstri svojho remesla – šéfkuchári či mäsiari –, siahnuť musíte po keramickej alebo diamantovej ocieľke, ktoré dokážu čepeľ zbrúsiť. Práca s nimi je však náročná, pretože musíte ocieľku držať tak, aby ste nemenili uhol, inak nôž ľahko otupíte.

Kotúčové brúsky na nože

I keď doma nemáte práve profesionálnu kotúčovú brúsku na nože, klasickú kotúčovú brúsku, ako správny kutil, možno máte. A aj ju môžete využiť na brúsenie nožov. V prípade týchto brúsok ide o samostatnú kategóriu. Brúsenie je rýchle a ak je nôž brúsený pod správnym uhlom, je aj veľmi efektívne. Dôležité je aj používanie brúsneho papiera – materiálu. Určite by nemalo ísť o hrubozrnný brúsiaci materiál, ktorý by mohol čepeli ešte viac uškodiť.

Kotúčová brúska na nože

Pri brúsení treba dávať pozor aj na to, aby bol proces brúsenia pomerne rýchly. Nie je totiž dobre, ak sa oceľ noža prehrieva. Môže to spôsobiť zmenu jej pôvodných vlastností a nôž tak znehodnotíte. Problémom môže byť aj silný tlak – môžete poškodiť štruktúru ocele. Ak doma máte kotúčovú brúsku, je dobré, aby mala regulovateľný chod. Alebo sa zamerajte priamo na kotúčové brúsky na nože, ktoré sú dostupné u predajcov a majú všetky parametre, ktoré by takáto brúska mala mať.

Brúsne kamene

Brúsenie nožov brúsnym kameňom je možno zdĺhavé a technicky náročné, no je veľmi efektívne. Reč je tiež o japonskom brúsení nožov. Dôvod je ten, že nože z japonskej ocele sú väčšinou z tvrdšej ocele a ide o spôsob brúsenia, ktorý pochádza práve z tejto krajiny. Ak sa chcete o vaše nože precízne starať, toto je správny spôsob a opäť ide o druh brúsneho nástroja, ktorý využívajú hlavne profesionáli. Vyžaduje si to totiž dobrú prax. Navyše, kvalitné brúsne kamene nie sú takou lacnou záležitosťou.

Brúsne kamene sú dnes z veľkej časti syntetické, no zakúpiť si možno aj kamene, ktoré obsahujú veľké percento prírodného korundu alebo kremeňa. Kamene sa líšia svojou zrnitosťou a realizuje sa nimi viacúrovňové ostrenie. Spravidla sú brúsne kamene obojstranné. Jedna strana má hrubšiu zrnitosť a druhá menšiu. Hrubšou stranou sa brúsi sklon a jemnejšou vrstvou sa ostrie vyhladí, aby bolo čo najtenšie a bez trhliniek. Kameň sa pred používaním vždy potiera vrstvou oleja alebo priebežne zvlhčuje vodou, aby čiastočky kameňa nepoškodili štruktúru ostria. Pohyb si vyžaduje cvik, vždy je nutné chytiť nôž čepeľou od seba a tiahnuť po kameni proti ostriu. Zabúdať netreba na správny sklon, aby sa čepeľ odstala do tvaru písmena „V“.

Brúsenie vs ostrenie

Medzi týmito dvoma pojmami je značný rozdiel, hoci jeden bez druhého v podstate nemajú význam. Brúsenie je procesom, ktorý môžete pravidelne realizovať aj vy doma, práve za pomoci brúsky na nože. Hlavným účelom brúsenia nožov je údržba, ktorej výsledkom je, že čepeľ je stále zaostrená a drží si svoj tvar písmena „V“. Brúsenie by malo prebiehať pod uhlom 15° až 40°. Týmto procesom sa zarovnávajú malé trhlinky a zúbky (hovorí sa tiež o rozstrapkanej čepeli), ktoré vidno len pod mikroskopom.

Ostrenie je už záležitosť, pri ktorej sa z ostria noža odoberá poškodená oceľ a vytvára sa čepeľ s pôvodným tvarom. Týmto sa odstránia malé mikroskopické trhliny, ktoré po brúsení ostávajú a používaním sa znova a znova ohýbajú, je potrebné tak opätovné brúsenie alebo pristúpite priamo k ostreniu. Ak máte drahý kuchynský nôž a jeho čepeľ je v zlom stave, ostrenie odporúčame prenechať profesionálom a nôž si nechať naostriť. Čepeľ tak bude úplne ako nová bez akýchkoľvek trhlín.

Ergonómia a náročnosť používania

Na základe prehľadu typov brúsok, ktorý si môžete prečítať vyššie, je zrejmé, ktoré brúsky na nože sú na používanie náročné viac a ktoré menej. Z praktického hľadiska najjednoduchšiu obsluhu predstavujú elektrické ručné brúsky. Zároveň sú aj ergonomické, nie je potrebné sa obávať nesprávneho sklonu (vodiace drážky) čepele a v prípade vyššej investície sú aj pomerne trvácne. Položiť ich stačí na kuchynskú linku, prípade prichytiť prísavkami a môžete začať brúsiť.

Ocieľka

Ergonomicky sa dobre pracuje aj s ručnými brúskami na kuchynské nože. Odporúčame však investovať do tých, ktoré ponúkajú viacúrovňové ostrenie. Štrbinové brúsky dokážu nôž zabrúsiť a ostrie naostriť niekoľkými správnymi ťahmi.

Na používanie a ergonómiu sú už náročnejšie uhlové brúsky. Pozor treba dávať na viacero faktorov, aby nedošlo k prehrievaniu oceli, aby sa čiastočky nedostali na povrch noža a neznehodnotili ho, alebo aby brúsny materiál nepoškodil štruktúru ocele. Veľkú prax si vyžaduje aj brúsenie nožov ocieľkou alebo brúsnymi kameňmi. V oboch prípadoch je nutné sledovať sklon a správny pohyb, aby povrch zabral celú čepeľ. Ľahko sa môže stať, že pár ťahmi nôž ešte viac otupíte.

Kvalita spracovania a brúsny materiál

Ani brúska nie je ako brúska. Okrem toho, že poznáme viacero typov brúsok na nože, líšia sa tiež z hľadiska kvality. Ak si vezmete ručnú brúsku za päť eur a potom model za 30 eur, zaručene spoznáte rozdiel. Najlacnejšie modely, bez ohľadu na to, či ide o ručné alebo elektrické brúsky na nože, výrobcovia zvyknú šetriť práve na brúsnom materiáli. Štandard predstavuje kvalitná nerezová oceľ, niekedy sú však použité jej mäkšie zmesi, čo ma za následok krátku životnosť ostriča nožov.

Drahšie modely využívajú kvalitnejšie keramické kotúče alebo je brúsny materiál vyrobený z karbidu – volfrámu, prípadne obsahuje najkvalitnejšiu diamantovú alebo zafírovú zložku. Takéto brúsky sú síce drahšie, no výsledný efekt je ďaleko lepší a aj z dlhodobého hľadiska je životnosť takýchto materiálov lepšia. Nezabúdajte na pravidlo, že brúsny materiál musí byť vždy tvrdší, ako nôž, ktorý chcete brúsiť.

Samotnú kategóriu predstavuje dizajn ako taký. Mnohé aj lacnejšie kúsky pôsobia na prvý pohľad atraktívne a hodnotne. Ponúknu aj viacstupňové brúsenie a pôsobia drahším dojmom. Nízka cena nemusí automaticky znamenať nekvalitu, no pozor, aby ste sa nenechali zlákať práve pútavým dizajnom.

Kuchynské nože – druh čepele a tvrdosť ocele

V súvislosti s kvalitou spracovania sú najdôležitejšie použité materiály. To sa však týka nielen brúsky na nože, ale aj kuchynských nožov. Ak sú vyrobené z mäkkej ocele, brúsenie je takmer nemožné alebo len málo efektívne.

Čepeľ kuchynského noža by mala byť tvrdá a odolná, štruktúra ocele často obsahuje ďalšie prídavné zložky, ktoré vylepšujú vlastnosti ostria. Samotná výroba noža je niekedy hotovou alchýmiou a dnes sú najvzácnejšie – najkvalitnejšie nože vyrobené z jedného kusu ocele, prípadne kuchynské nože, ktoré sa vyrábajú vrstvením rôznych materiálov. Ak ide o keramické nože, ich brúsenie je náročnejšie a viacerí odborníci ich ostrenie neodporúčajú. My odporúčame keramické nože zveriť do rúk profesionála. Aké druhy oceľových nožov poznáme v praxi?

  • Nerezová oceľ – v dnešnej dobe veľmi frekventovaný druh ocele. Ostrie takýchto nožov je na ostrenie náročnejšie, no výhodou je vysoká odolnosť a trvácnosť. Menej často dochádza k trhlinkám na čepeli.
  • Uhlíková oceľ – takisto veľmi často vyskytovaný sa materiál. Ich brúsenie – ostrenie je pomerne jednoduché. Trvácnosť ostria čepele je však kratšia.
  • Titánová oceľ – je síce mäkšia ako kalená oceľ, no vďaka titánovej zložke sa čepeľ opotrebúva pomalšie a po nabrúsení je dlhšie ostrá.
  • Damašková oceľ – tieto nože sú kované z viacerých kusov ocele, pričom sú postupne vrstvené. Ide o veľmi tenké pláty ocele, ktoré sú na seba za horúca kované. Čepeľ takéhoto ostria má typické mramorovanie, vďaka kvalitnej výrobe je oceľ veľmi tvrdá. Ostrie je tak veľmi odolné a nedochádza k jeho štiepeniu. Brúsenie je vhodné realizovať len za pomoci diamantovej brúsky.

Sada kuchynských nožov čepeľ

A čo diamantová oceľ? Ide o marketingový trik predajcov. Nože vyrobené z diamantových zložiek na trhu neexistujú. Samotná čepeľ môže obsahovať malé pozostatky diamantov, ktoré však na kvalitatívne parametre ostria budú mať len zanedbateľný vplyv. Cena takéhoto noža by sa razom vyšplhala na tisíce eur.

Tvrdosť čepele

Nôž vyrobený z tvrdšej ocele má čepeľ, ktorá si drží ostrosť omnoho dlhšie, zároveň však je ostrie krehkejšie a náchylnejšie na štiepenie. Tvrdosť čepele sa stanovuje stupnicou Rockwella. Nože, ktoré prechádzajú skúškou tvrdosti spĺňajú normu STN EN ISO 6508-1. Skúška prebieha spôsobom, že nôž je vystavený určitému zaťaženiu – tlaku, pod ktorým pôsobí na „indentor“ a vniká do jeho štruktúr. Nože sú podrobované HRC norme (1 500 N – 150 kg), pričom skúšobným telesom (indentor) je diamantový kužeľ.

Hodnota tvrdosti sa určí na základe miery deformácie. Čím je hodnota HRC vyššia, tým je čepeľ tvrdšia. Napríklad damaškové nože majú tvrdosť na úrovni 60 až 70 HRC. Kvalitné nože z nerezovej ocele dosahujú hodnoty 55 až 58 HRC. Hodnota nad 50 HRC predstavuje pomerne dobrý výsledok.

Rozmery a kompaktnosť

Najkompaktnejšie brúsky na nože sú ocieľky, ktoré sa pohodlne zmestia do zásuvky v kuchynskej linke. Kompaktné rozmery majú aj ručné brúsky na kuchynské nože. Väčších rozmerov sa môžete dočkať u elektrických modelov. Záleží však od konkrétneho modelu. V každom prípade, brúsky na kuchynské nože nezaberú veľa miesta. Pochopiteľne, priestorovo náročnejšie sú kotúčové brúsky, ktoré potrebujú svoje stabilné miesto a v domácnostiach ich umiestnenie nie je vhodné.

Lacné brúsky na nože nemusia stačiť

Toto vybavenie rodinný rozpočet nemusí nejak výrazne zaťažiť. Máme však jedno odporúčanie, ktorého by ste sa mali držať. Ak máte kvalitné kuchynské nože, mali by ste mať aj kvalitnú brúsku na nože. Najlacnejší variant nemusí byť dobrým rozhodnutím.

Lacné ručné brúsky na nože kúpite už za menej ako 10 eur a mnoho spotrebiteľov nadobudne pocit, že na takejto brúske následne môžete brúsiť všetky druhy nožov. Brúsny materiál však zvyčajne predstavuje len nerezová oceľ, prípadne mäkšie uhlíkové brúsne kotúče. Lacné elektrické brúsky kúpite okolo 20 až 30 eur. Výhodou však je, že výrobcovia v prípade elektrických modelov používajú kvalitnejšie brúsne materiály, napr. zafírové brúsne kotúče.

Druhú kategóriu už predstavujú ručné brúsky okolo 15 až 30 eur, kde je predpoklad kvalitnejšieho spracovania. Napríklad karbidové či keramické brúsne kotúče. Plusom je aj viacstupňové ostrenie. Drahšie elektrické ostriče nožov sa odlišujú nielen vyššou cenou, ale aj certifikátmi, kvalitným spracovaním a kvalitnejším brúsnym materiálom. Zriedkavé nie sú ani diamantové brúsky. S cenou sa môžete dostať nad 100 eur. K drahším patria aj kotúčové brúsky.

Brúsky na nože Fiskars a Orava spotrebiteľov zaujali

Ako to už na trhu býva, bez konkurencie to nejde. V tomto segmente to nie je inak. Vybrať tých najlepších výrobcov je pomerne náročné. Viacerí výrobcovia totiž spotrebiteľom ponúkajú zo svojho portfólia viac modelov – lacnejších i drahších. Náš prieskum však hodnotil aj pomer ceny a kvality, vynechať sme nemohli ani názory spotrebiteľov.

Kvalitatívne sa najlepšie osvedčili brúsky na nože Fiskars alebo Tescoma. Spotrebiteľov zaujala taktiež Delimano brúska na nože. V pomere ceny a kvality sa osvedčila aj brúska na nože Orava. K prémiovej kvalite radíme brúsky na nože ChefsChoice, Wüsthof alebo ocieľky Victorinox. Medzi kotúčovými brúskami sú obľúbené Güde alebo Parkside.

Otázky a odpovede – FAQ

Chcete sa nás niečo spýtať? Potrebujete poradiť, ktorá brúska na nože je pre vás najvhodnejšia? Potrebujete sa informovať ohľadom niektorých technických parametrov? Napíšte nám a my vám čo najskôr odpovieme. Napíšte nám komentár alebo nás kontaktujte prostredníctvom emailu. Budeme radi, ak sa s ostatnými spotrebiteľmi podelíte aj o vlastné skúsenosti s brúskami na nože. Pomôžete tak i ostatným spotrebiteľom.

Náš výber neobsahuje kotúčové brúsky, ak však máte záujem o tento typ brúsky, odporúčame model Scheppach Tiger 2500, ide však o drahší model väčších rozmerov a s hmotnosťou okolo 17 kg, ktorý slúži na profesionálne brúsenie nožov. Všeobecne kotúčové brúsky na nože používajú často v gastronomických zariadeniach alebo v mäsiarstvach, prípadne ich používajú profesionáli na brúsenie nožov. Je pravdou, že takéto brúsenie je rýchle a veľmi efektívne. Zaberajú však veľa miesta a pre využitie v domácnosti nemajú veľký význam.

Tento aspekt netreba vôbec podceňovať. Je veľmi dôležité, aby ste nabrúsené kuchynské nože skladovali oddelene a aby ich ostrie nedochádzalo navzájom do kontaktu. Určite tak „nehádžte“ všetky nože do jednej zásuvky v kuchynskej linke. Tenké ostrie sa veľmi jednoducho poškodí. Ideálne je skladovať ich na magnetickej lište alebo v drevenom stojane, kde má každú nôž svoje miesto. Po samotnom nabrúsení čepeľ noža upláchnite pod teplou vodou a osušte. Napriek tomu, že kvalitné kuchynské nože sú odolné, neodporúčame ich umývať v umývačke riadu.

Samotná značka Lidl nevyrába brúsky na nože. Príležitostne má v ponuke ručné brúsky na nože alebo dokonca elektrické ručné brúsky. Záleží teda od konkrétneho produktu. Pravidelne má v ponuke napríklad kotúčovú brúsku na nože Parkside PNTS 250 C2. Parkside patrí k výrobcom, ktorých záber je v rámci spotrebičov, elektroniky či náradia veľmi široký. Viaceré výrobky sú pomerne kvalitné a prezentujú sa solídnou výdržou. Na základe hodnotení a recenzií tejto brúsky ide o veľmi dobre hodnotený model. Výhodou je aj cenová dostupnosť a rýchlosť brúsenia. Rozhodne však nejde o profesionálnu brúsku. Pozor preto treba dávať na prehrievanie. Inak je však Parkside brúska na nože vybavená aj nádržkou na vodu pre mokré brúsenie. Príkon zariadenia je 250 W.

Áno je, no proces je zložitejší. Podstatné je, aby bol materiál brúsky pevnejší, ako nôž, ktorý ním brúsite. Upozorňujeme však, že keramické nože je možné brúsiť len na brúskach s diamantovým brúsnym materiálom. Výrobcovia brúsok zvyknú uvádzať, či je ich produkt vhodný aj na brúsenie tohto druhu nožov. K takýmto modelom patrí napríklad ručná brúska na nože, ktorá má brúsnu čepeľ z extrémne odolného karbidu volfrámu – Yato 3v1. Pri brúsení je potrebné dávať veľký pozor na vyvíjaný tlak, keramické ostrie je síce odolné, no štruktúra je veľmi krehká. Hoci má keramický nôž dlhotrvácne ostrie ani ostrosť takéhoto noža nie je „večná“. Ak ste do keramických nožov investovali a chcete ich ostrie obnoviť, určite odporúčame využiť služby profesionálov a nože si nechajte nabrúsiť.

Tento problém nastáva predovšetkým vtedy, ak realizujete brúsenie na ocieľke. Ako však píšeme vyššie, klasické ocieľky (najlacnejšie) slúžia len na udržiavanie ostria noža, aby nedochádzalo k jeho rozstrapkaniu. Na brúsenie je nutné používať keramické alebo diamantové ocieľky. Pri ocieľke by pri malých nožoch mal byť uhol okolo 20° pri nožoch s väčšou a širšou čepeľou je to 30° až 40°. Ak s ocieľkou pracovať neviete, bude lepšie, ak použijete elektrické alebo ručné brúsky na kuchynské nože, kde viete uhol regulovať, prípadne k dispozícii máte vodiace drážky.

V posledných rokoch sa do popredia dostávajú sklenené alebo porcelánové dosky na krájanie. Pravdou však je, že na krájanie nie sú úplne vhodné. Pri krájaní totiž nôž prichádza do kontaktu s touto plochou, ktorá na čepeľ vytvára omnoho väčší tlak ako drevená alebo plastová doska na krájanie. Prirodzene, ostrie má tak tendenciu viac sa ohýbať pod rôznymi uhlami a čepeľ ľahko stratí svoj tvar, dokonca sa môže začať štiepiť. Hoci oceľovým nožom škodí takýto podklad menej ako keramickým, odporúčame voliť plastovú alebo drevenú dosku na krájanie.

Wüsthof Classic Ikon

Ručná brúska s keramickými lamelami, dve úrovne brúsenia, vhodný na zúbkové nože, 30° uhol brúsenia

Pozrieť najlepšiu ponuku

Wüsthof patrí k výrobcom s dlhoročnou tradíciou (od roku 1841) v segmente výroby nožov a kuchynského príslušenstva. Táto brúska na nože je ukážkou precíznej práce. Konštrukcia je veľmi masívna a váži okolo 500 g. Vyrobená je z kvalitnej ocele, brúsne kotúče sú z keramiky a možné je tiež brúsenie v dvoch úrovniach.

Spotrebitelia potvrdzujú, že brúska na nože Wüsthof je vhodná pre pravákov i ľavákov. Má veľmi ergonomické držanie pripomínajúce rukoväť noža s protišmykovou vrstvou. Ručná brúska sa tak dobre drží a je maximálne stabilná, čo je dôležité z hľadiska bezpečnosti používania. V porovnaní so štrbinovou brúskou Roll-Sharp Edge Fiskars máte v tomto prípade k dispozícii až dve drážky a teda dvojstupňové brúsenie – ostrenie.

Prvý stupeň je vhodný na hrubé brúsenie a druhý pre jemné dobrusovanie hrán čepele. Brúsnym materiálom sú keramické lamely. Druhý stupeň brúsenia je vhodné použiť aj na vrúbkované nože (nože so zúbkami). Zaistený je vďaka bočným drážkam presný 30° uhol brúsenia. Veľmi dobre je na tom brúska na nože s odolnosťou. Aj preto nemecký výrobca Wüsthof dáva na tento výrobok doživotnú záruku.

Zariadenie ponúkne všetko, čo od ručnej brúsky očakávate a možno aj niečo navyše. Manipulácia a proces samotného brúsenia je jednoduchý. Kvalita spracovania je na vysokej úrovni a na základe spokojnosti spotrebiteľov je efektivita ostrenia viac ako na uspokojivej úrovni. Vytknúť nemožno brúske ani ergonómiu, vhodná je pre pravákov i ľavákov. Odradiť by mohla len vyššia cena, ktorú za ručnú brúsku zaplatíte.

Pozitíva

Kvalitné spracovanie – keramické lamely
Viacstupňové brúsenie
Presný uhol brúsenia

Negatíva

Vyššia obstarávacia cena

Typ brúsky: ručná brúska ● Brúsny materiál: keramické lamely ● Viacstupňové brúsenie: áno

Testované produkty

Ďalšie články z kategórie Domácnosť

Vaše hodnotenie:
(90.4%)

Komentáre
Gabriel
06.12.2021 11:28

Roll - Sharp je kvalitná fínska oceľ, nože režú ako britva. Nemôže sa brúsiť kolmo, ale čepeľ noža sa musí dotýkať bočnej oranžovej steny, raz naľavo a raz napravo. Najlepšie na tejto brúske je, že si ňou viem ostriť ako rovné, tak aj vrúbkované nože, vlastne toto bolo dôvodom kúpy.

Odpovedať

Jana
06.12.2021 19:35

Brúska Orava BN-40 brúsi veľmi dobre, je tichá a nože sú pekné ostré a nie zubaté. Pre domáce používanie je plne postačujúca a za priaznivú cenu. Treba však manipulovať opatrne, pretože sa stáva, že pri zvýšenom tlaku na brúsený nôž sa motor zastaví. Otvory pre čistenie sú horšie dostupné, ale inak fajn.

Odpovedať

Oto
07.12.2021 09:51

Wüsthof je klasická dvojstupňová brúska nožov. Brúska je kvalitne spracovaná a vyrobená z prvotriednych materiálov. Nože nabrúsi fakt super. Je vhodná pre používanie ľavou aj pravou rukou, čo bolo dôvodom kúpy, pretože ja som ľavák a manželka praváčka, takže v pohode môžeme brúsku používať obaja. :-)

Odpovedať

Cyril
07.12.2021 18:54

Nemám dobrú skúsenosť s brúskou Tescoma PRECIOSO, buď robím niečo zle alebo je to nekvalitná brúska. Nevedel som normálne naostriť ani jeden nôž, pritom máme doma kvalitné nože z ocele. Nebrúsi vôbec dobre a navyše strháva hrany. Máličko je labilný, takže z kúpy som sklamaný.

Odpovedať

Dominik
10.12.2021 08:30

Veľmi dobre brúsi AnySharp Pro a páči sa mi prísavka veľmi dobre drží, čiže brúsenie je pohodlné a bezpečné. Nože sú nabrúsené relatívne rýchlo, záleží od zručnosti používateľa. ;-) Ale brúska je vhodná aj pre nezručného brúsiča. Ja osobne som s ocieľkou ani s brúsnym kameňom nevedel dosuiahnuť takýto skvelý výsledok. Rozhodne odporúčam a negatíva nevnímam žiadne.

Odpovedať

Rado
10.12.2021 10:30

Na brúsenie nožov je najlepšia klasická mäsiarska ocieľka. Mám ocieľku Victorinox a som s ňou maximálne spokojný. Samozrejme, brúsenie s ocieľkou si vyžaduje určité zručnosti, aby ste dosiahli požadovaný výsledok. Táto ocieľka je štýlová, praktická s protišmykovou rúčkou, robustná a dobre spracovaná. Je to kvalitný produkt bez negatív.

Odpovedať

Kamil
10.12.2021 15:15

Work Sharp Benchtop robí to, čo má, takže som spokojný. Je to prvá brúsna sada, s ktorou dokážem nabrúsiť aj malý Victorinox. Oprava ostria je rýchla a jednoduchá a tiež zmena uhlu vďaka diamantovým kameňom. Škoda, že k produktu nie je žiaden box alebo aspoň nejaká taška na prenášanie a skladovanie.

Odpovedať

Rišo
10.12.2021 16:22

Som spokojný so sadou Delimano Brava Extreme, je tu brúska na nože plus tri nože. Prísavka na pracovnej ploche je dobrá, čiže brúsenie je bezpečné a brúska brúsi podľa predstáv. Nože mám ako britvu a dokonca sa mi podarilo nabrúsiť aj nožnice, v návode bolo vysvetlené, ako to urobiť. Plusom je skvelá cena.

Odpovedať

Dodo
12.12.2021 11:30

Na brúsenie nožov aj nožníc používam starú dobrú klasiku - obojstranný brúsny kameň. Cena je bezkonkurenčná, brúsenie je rýchle, ľahké a pohodlné. Možno to nie je dizajnovo efektívne, ale čo sa týka účelu, ktorý má výrobok plniť, to je na jednotku. Nože sa dajú ostriť aj leštiť a sú tu dva stupne - tmavá strana s nižšou gradáciou a svetlejšia s vyššou gradáciou.

Odpovedať

Gusto
17.12.2021 11:40

Skvelá brúska je Dictum 716037, hoci je oproti iným niekoľkonásobne drahšia. V balení bolo množstvo praktického príslušenstva, čiže pomer ceny a výkonu je skvelý. Konštrukcia je masívna a príkon 120W mi dovoľuje rýchle a presné brúsenie. Brúska je riadny kus, nakoľko váži 8 kilogramov, čiže na prenášanie rozhodne nie je. S výberom som spokojný, uspokojí aj náročnejších používateľov.

Odpovedať

Pali
27.12.2021 08:45

Brúska nožov Bavarian Edge ostrí veľmi dobre, ak ju porovnám so staršou Fiskars. Nože sú perfektne nabrúsené a poradí si aj so zubatými nožmi. Použitie je jednoduché. Vadí mi však plastové telo a pokiaľ sú nože veľmi tupé, brúsenie je dlhá záležitosť a treba ju použiť viackrát po sebe. Ešte mi chýba nejaký bezpečnostný systém a počas práce treba dávať pozor, aby sa človek neporezal.

Odpovedať

Evka
08.02.2022 10:49

Za tú cenu mi Delimano Brava Extreme ponúka skvelú kvalitu. Spolu s brúskou boli v balení aj nože, ktoré sú šikovné, majú akurátnu veľkosť a sú veľmi ostré. Brúska výborne drží na mieste a ostrenie nožou je s ňou pohodlné. S tovarom som spokojná a kúpu odporúčam aj ostatným.

Odpovedať

Braňo
22.02.2022 20:51

Work Sharp Benchtop robí to, čo má, takže som spokojný. Ostrenie je rýchle.

Odpovedať

Dana
16.05.2022 18:34

Roll-Sharp Edge Fiskars je jednoduchý a krásne vyzerajúci brúsič nožov. Som s ním spokojná. Manipulácia je nenáročná a nožíky sú dostatočne ostré. Plusom je aj dobrá cena, môžem len odporučiť.

Odpovedať