Ako vybrať gril + druhy grilov

Ako vybrať najlepší gril + druhy grilov

Chutným grilovaným jedlom by pohrdol len málokto. Ak patríte medzi milovníkov grilovania a grilovaných jedál, potom by vo vašej domácnosti či v záhrade nemal chýbať kvalitný gril. Väčšina spotrebiteľov pri výbere ignoruje mnohé dôležité faktory a parametre, pretože hľadá rýchle riešenie na začiatku grilovacej sezóny. Test magazín pre vás pripravil praktický návod, ktorý vám pomôže pri výbere záhradného grilu. Okrem grilu na drevené uhlie sú dnes vyhľadávané aj plynové grily, elektrické grily či dokonca grily s kombinovaným palivom. Okrem rôznych kategórií grilov však treba brať ohľad aj na ďalšie parametre a špecifiká grilov.

Publikované: 07.06.2021
Aktualizované: 16.08.2021

Aký gril kúpiť?

Je možné, že nemáte čas ani energiu, aby ste si čítali podrobný návod, ako vybrať gril do záhrady. V takom prípade pre vás mám výber top záhradných grilov. Vybrali sme najlepšie grily na drevené uhlie, ale takisto najlepšie elektrické a plynové grily. Pre tých, ktorí chcú mať doma všestranné zariadenie, máme dokonca aj výber top hybridných grilov. Produkty sú označené aj príslušným štítkom. V tabuľke nájdete nielen najpredávanejšie modely, ale takisto rozumnú voľbu v pomere ceny a kvality. Možno práve jeden z týchto modelov bude pre vás správnou voľbou.

Názov Hodnotenie Detail
G21 California   ✔   NajpredávanejšieZobraziť produkt
Fieldmann FZG 1007   ✔   Výhodný nákupZobraziť produkt
Tefal Optigrill+ XL   ✔   Dobré recenzieZobraziť produkt
Burgermeister 3 v 1   ✔   Cenový trhákZobraziť produkt
Raclette Hot Stone Duo   ✔   Cenový trhákZobraziť produkt

Obsah článku:

Najpredávanejšie podľa Heureka.sk

Chcete dať na odporúčania ostatných zákazníkov? V takom prípade sledujte čísla predajnosti. Podľa cenového porovnávača Heureka.sk sme do prehľadnej tabuľky zoradili 5 najpredávanejších grilov. Na základe používateľských recenzií si možno vyberiete aj vy. Nezabúdajte však, že myslieť musíte hlavne na vlastné preferencie, aby gril naplnil aj vaše očakávania.

Názov Hodnotenie Detail
Tefal Optigrill+ XLZobraziť produkt
Sencor SBG 106BKZobraziť produkt
Tefal Optigrill+ GC712D34Zobraziť produkt
G21 CaliforniaZobraziť produkt
Fieldmann FZG 1007Zobraziť produkt

V našom článku spotrebiteľom prinášame komplexného sprievodcu výberom, ktorý vám pomôže sa zorientovať v segmente grilov. Ak teda zvažujete, že si obstaráte nový elektrický, plynový alebo gril na drevené uhlie, my vám pomôžeme s výberom. Pri výbere každého druhu grilu je potrebné klásť dôraz určité špecifiká a aby vám gril slúžil spoľahlivo podľa predstáv.

Dôležitá je okrem zdroja tepla aj veľkosť, konštrukcia (materiál), vybavenie a v prípade profesionálnejších grilov takisto zaujímavé funkcie. V prípade rozdielnych kategórií grilov je nutné sa sústrediť aj na odlišné parametre. Náš návod sa sústrední na to dôležité, čo potrebujete vedieť pri výbere záhradného grilu na uhlie, elektrického grilu i grilu na plyn. Nezabudli sme ani na kombinované grily.

Ako vybrať gril

  • Umiestnenie grilu
  • Plynové grily a ich špecifikácia
  • Typy plynových grilov
  • Elektrické grily a ich špecifikácia
  • Typy elektrických grilov
  • Gril na drevené uhlie a ich špecifikácia
  • Hybridný gril na drevené uhlie aj plyn
  • Veľkosť grilovacej plochy
  • Použité materiály – rošt
  • Vybavenosť a zaujímavé funkcie
  • Cena grilov a renomované značky

Umiestnenie grilu – záhrada, či obývačka?

Atmosfére pravej grilovačky v záhrade sa len máločo vyrovná. Ak teda máte v pláne grilovať vonku v záhrade, voľba zrejme padne na záhradný gril na drevené uhlie alebo na kvalitný plynový gril. Naopak, ak žijete v paneláku a plánujete grilovať na balkóne alebo v obývačke, elektrický gril bude určite lepšou voľbou. Aj samotné miesto, kde plánujete gril umiestniť ovplyvňuje to, aký zdroj tepla bude toto zariadenie využívať.

Grily na drevené uhlie či na plyn odporúčame využívať výhradne v exteriéroch, na terasách či v letných kuchynkách. Dôvodom je, prirodzene, bezpečnosť a prítomnosť istého druhu paliva. U elektrických grilov, menších či väčších, sa nemusíte obávať dymu či iskier a popola z uhlia alebo brikiet, položiť môžete kontaktný gril priamo na stôl a grilovať. Aký typ grilu sa rozhodnete kúpiť, ovplyvňujú viaceré faktory a jedným z nich je aj umiestnenie. Ďalej sú to osobné preferencie – očakávania, ktoré by mal váš nový gril naplniť.

Plynové grily a ich špecifikácia

V prípade plynového grilu potenciálnych záujemcov často odradí vyššia cena. Princíp fungovania grilu na plyn je však veľmi jednoduchý a praktický. Zdrojom tepla, ktorý zabezpečí prípravu grilovaných pokrmov, je horľavý plyn propán-bután. Spaľovaním tohto plynu produkujú plynové horáky teplo v okamihu, keď stlačíte gombík.

Pri plynových griloch nemusíte čakať na žiadne rozohrievanie uhlia či brikiet. Plameň sa dá regulovať podobne ako v prípade plynového sporáka. Plameň neprodukuje žiadny popol a výkonné modely prípravu vo vysokej miere urýchlia. Vzhľadom na prítomnosť výbušného plynu je však potrebné myslieť na bezpečnosť. To je však zásada pri každom grile.

Ako vybrať plynový gril

Na trhu dnes zoženiete väčšie i menšie plynové grily, ktoré je možné prenášať. Nevýhodou však môže byť práve mobilita, keďže je nutné so sebou vždy prenášať aj propán-butánové fľaše, aby mohol byť zabezpečený zdroj tepla. Takisto oproti grilu na drevené uhlie môže milovníkom grilovaných pokrmov chýbať typická dymová aróma, ktorá jedlu pri grilovaní dodáva špecifickú chuť. Oproti elektrickému grilu však nepotrebujete žiadny zdroj elektrickej energie a nemusíte oheň ani rozdúchavať.

  • Výkon grilu – samotný výkon plynových horákov – grilu súvisí s ich počtom i veľkosťou grilovacej plochy. S narastajúcim počtom osôb, pre ktoré budete grilovať, by mal narastať i výkon grilu. V prípade menších grilov je reč o 3 až 5 kW. Väčšie záhradné grily na plyn pohodlne prekročia hranicu 15 kW. Zlatou strednou cestou je výkon na úrovni 10 kW.
  • Materiál a konštrukcia – väčšinou je konštrukcia vyrobená z kombinovaných materiálov, ako smalt, zliatina či kov. Tento parameter vplýva na hmotnosť, rozmery i mobilitu grilu. Masívnejšie konštrukcie sú stabilnejšie a odolnejšie, no zároveň sú menej kompaktné a horšie na transport. Veľmi preferované sú dnes modely, kde ja použitá nerezová oceľ.
  • Funkcie a vybavenie – takmer nutnosťou je v prípade plynového grilu regulácia teploty. Ide síce o drahší typ grilu, no veľkou výhodou je napríklad odkladací priestor (pracovná doska, priehradky a poličky v spodnej časti konštrukcie) alebo bočný varič pre ohrev omáčok alebo polievok. Veľmi často sú takéto grily vybavené aj miskou pre odkvapkávanie tuku. Výnimočne sa stretnete aj s teplomerom, resp. termosondou.

Lávový gril na plyn

Zaujímavým typom plynových grilov sú tie, ktoré využívajú tzv. lávové kamene. Výhodou takýchto grilov je veľmi dobré a rovnomerné distribuovanie tepla. Iná je i chuť jedla, ktoré je v tomto type grilu pripravované. Na druhej strane je však potrebné kamene vymieňať. Časom totiž nasajú tuk a pri opätovnom grilovaní sa tuk spaľuje, čo vytvára nepríjemný zápach a takisto mení chuť grilovaných pokrmov.

Ako vybrať lávový gril na plyn

RBS gril

Radiant Burner System alebo RBS je plynový gril so špeciálnou technológiou, ktorá sa od klasického grilu na plyn líši umiestnením horákov. Horáky totiž nie sú umiestnené na spodnej strane, ale po stranách. Horáky sú kovové alebo keramické a teplo sa tak pri grilovaní lepšie distribuuje. Veľkým plusom je aj menej náročná údržba, pretože tuk z grilovaných pokrmov nekvapká priamo na horáky a nedochádza tak k spaľovaniu tuku a tvorbe dymu.

Gril s plynovou náplňou

Ide o najkompaktnejší typ plynového grilu. Ide o malé grily s plynovou kartušou (malá nádoba s propán-butánom). Ich veľkou výhodou je mobilita, ľahko sa prenášajú aj ovládajú. Zároveň však majú menší výkon, zvyčajne totiž ide o jeden horák. Tento typ grilu pomerne často využívajú aj horskí turisti alebo fanúšikova kempovania v prírode.

Elektrické grily a ich špecifikácia

Nejde o typické záhradné grily, no postupne si získavajú na svoju stranu čoraz viac spotrebiteľov. Vďačia tomu predovšetkým za jednoduchosť, bezpečnosť a takisto nenáročnú údržbu. Nejde o plnohodnotný gril, pretože zdrojom tepla je výhrevné teleso, ktoré sa zohrieva vďaka prísunu elektrickej energie. Žiadny oheň, dym, uhlie, plyn ani lávové kamene.

Ide kompaktné zariadenia, ktoré môžete mať na balkóne, na terase alebo v obývačke. Aj preto možno hovoriť v ich prípade o stolných griloch. Určené sú pre menší počet osôb, keďže je menšia aj grilovacia plocha s teflónovým povrchom. Drahšie modely disponujú keramickou alebo kamennou grilovacou plochou, ktorá sa ľahšie udržiava. Zároveň sú na trhu aj elektrické grily so stojanovou konštrukciou. Vyzerajú masívnejšie a plnia plnohodnotnú funkciu záhradného grilu. Potrebné je len vyriešiť zdroj elektrickej energie.

Ako vybrať elektrický gril

Teplotu je možné regulovať, po zapnutí trvá pár sekúnd alebo minút, kým sa zahreje a následne je možné začať grilovať. Gril môžete využívať v interiéri, no miestami vás môže limitovať dostupnosť elektrickej siete.

  • Príkon – u elektrických grilov je väčší príkon veľkou výhodou. Ohrev i príprava pokrmov sú rýchlejšie. Odporúčame siahnuť po griloch s príkonom aspoň 2 000 W. Výkonnejšie modely s príkonom 2 200 až 2 500 W sú pomerne drahé a zvyčajne ide o prístroje s väčšími rozmermi.
  • Materiál grilovacej plochy – elektrické grily disponujú grilovacou mriežkou alebo platňou s rebrovaním. Grilovacia plocha je vyrobená z liatiny, chrómovaného kovu, keramiky a v prípade kvalitnejších zariadení môže byť aj z kameňa. Samotné platne sú zvyčajne vyberateľné, aby sa lepšie čistili.
  • Funkcie a vybavenie – spolu s plynovými grilmi umožňujú nastavenie a reguláciu teploty. Môžete tak presne určiť teplotu, akou chcete pokrm pripravovať. Modernejšie elektrické stolné grily sú vybavené LCD displejom, ktorý vás o teplote informuje. Štandardnou funkciou je okrem termostatu aj on/off spínač. Drahšie grily majú dokonca integrované senzory, ktoré orientačne signalizujú stav prepečenia mäsa. Praktickou funkciou je aj miska na tuk alebo časovač.

Kontaktný gril

Najviac preferovaný typ spomedzi elektrických grilov. Skladá sa z dvoch polovíc – horná a dolná časť. Veľkou výhodou teda je, že výhrevné telesá sú dve a po zaklapnutí oboch časti je pokrm pripravovaný z oboch strán. Môžete ho použiť na grilovanie mäsa, zeleniny, ale aj opekanie hrianok. Výšku hornej časti je možné u niektorých grilov aj polohovať. Horná časť sa tak nemusí potravín dotýkať.

Dôležité pri kontaktných griloch je, aby k sebe časti priliehali po celej ploche. Inak môže ľahko dochádzať k tomu, že pokrm nie je pripravovaný rovnomerne. Kontaktné grily sú veľmi efektívne, rýchle a obsluha je veľmi jednoduchá. Sú ideálne na terasu, balkón alebo priamo na stôl.

Barbecue gril

Ide o otvorený gril, ktorý disponuje grilovacou plochou, mriežkou alebo roštom. Je to pomerne jednoduchý typ grilu s jedným výhrevným telesom. Gril je otvorený a pokrm sa teda opeká z jednej strany. Nevýhodou môže byť nahromadený tuk, ktorý môže pri vyššej teplote špliechať.

Raclette gril

Spomedzi všetkých elektrických grilov je najšpecifickejší a nie tak často vyhľadávaný. Ide o francúzsky „vynález“ – je to stolový gril, ktorý okrem samotnej grilovacej plochy disponuje aj nádobkami – panvičkami, do ktorých sa dáva tavený syr s paprikou, cibuľkou alebo iné suroviny. V zásade môžete v panvičkách pripravovať aj omáčky či zohrievať šťavy, ktorými následne podlievate mäso. Nádobky, samozrejme, využívať nemusíte a teda pôjde o štandardný otvorený elektrický gril.

Ako vybrať raclette gril

Grily na drevené uhlie a ich špecifikácia

Najbežnejšie grily, ktoré možno nájsť v záhradách mnohých spotrebiteľov. Aj v tomto prípade však možno hovoriť o rôznych vylepšeniach, ktoré tieto grily prinášajú. Ide o jediný typ grilu, ktorý vám ponúkne skutočný zážitok a chuť pravého grilovania. Síce je potrebné čakať, kým sa drevo rozhorí, uhlie rozohreje alebo brikety rozžeravia, no tradičné grilovanie bez toho nie je možné.

Teplotu je možné regulovať za pomoci vzduchových otvorov, čo je však pomerne nepresné a distribúcia tepla tak nie je úplne rovnomerná. Výhodou je, že v takýchto griloch je možné dokonca aj údiť. Pokrm má tak pravú chuť grilovania. Rošt je zvyčajne chrómovaný alebo smaltovaný, aby odolala aj vysokým teplotám.

V ponuke sú väčšie i menšie grily s rôznou konštrukciou. Ide o cenovo najdostupnejší typ grilu, no zároveň aj najobľúbenejší. Potrebné je však rátať aj s tým, že pri horení vzniká popol a tvorí sa viac nečistôt. Dôležitá je tak aj pravidelná údržba.

  • Poklop grilu – klasické grily v tvare kruhu so zvonovým poklopom sú bežnou klasikou. Takýto poklop môžete jednoducho dať dole alebo ním gril uzavrieť, aby sa v ňom kumulovalo teplo. Druhou možnosťou je odklápacie veko, čo je veľmi praktické riešenie. Takéto veko je upevnené na pántoch a vy tak nemusíte riešiť, kam horúci poklop položiť.
  • Odvetrávanie – vetracie otvory sú buď to v hornej časti veka, zo spodnej časti, kde vypadáva aj popol, alebo takisto po stranách, aby bolo prúdenie vzduchu zabezpečené. Práve vďaka odvetrávaniu je možné, aj keď pomerne nepresne, regulovať teplotu.
  • Funkcie a vybavenie – pri griloch na drevené uhlie sa s výraznými vychytávkami nestretnete. Vylepšením môže byť napríklad teplomer – termosonda zabudovaná v poklope – vo veku. Praktická je v prípade väčších záhradných grilov na uhlie aj odkladacia plocha. Ak sú grily masívnejšie, zvyčajne disponujú kolieskami, aby bola manipulácia nejakým spôsobom uľahčená.

Kombinované grily na uhlie a plyn

Takéto grily kombinujú vždy dva druhy paliva. Okrem toho, že môžete využívať plynové horáky, je takisto možné pri kombinovanom grile využiť ako palivo aj klasické drevo, uhlie či brikety. Výhodou teda je, že ide o systém 2 v 1, pričom ohniská sú vždy oddelené. Ak potrebujete rýchlo pokrm ugrilovať, zvolíte plynový pohon a zapojíte propán-butánovú fľašu, naopak, ak si chcete dopriať skutočnú arómu grilovania, zvolíte brikety alebo uhlie.

Takéto grily sú drahšou záležitosťou, pričom majú takéto zariadenia väčšie rozmery a mobilita je teda ich slabšou stránkou. Potrebná je aj pravidelná údržba, a to predovšetkým, ak je zdrojom tepla uhlie alebo brikety, pri ktorých horení vzniká popol.

Veľkosť grilu – rozmery grilovacej plochy

Pri výbere grilu by mal jeho budúci používateľ myslieť aj na to, pre aký počet ľudí bude grilované pokrmy pripravovať a takisto ako často. Príležitostné grilovanie alebo pravidelné víkendové posedenia v záhrade s priateľmi. Okrem toho, že konštrukcia grilu má svoje parametre – výšku, šírku i hĺbku, je podstatnejšia samotná grilovacia plocha a jej rozmery v centimetroch kubických.

Výber grilu podľa veľkosti

Pri malých kontaktných elektrických griloch je výmera grilovacej plochy menšia. Najmenšie grily majú okolo 300 až 800 cm2 – ide spravidla o menšie stolové grily. Tie väčšie majú okolo 1 200 až 1 800 m2, pričom už dokážete naraz ugrilovať pokrm aj pre 4 a viac ľudí.

Ak chcete grilovať vo veľkom, odporúčame siahnuť po griloch na drevené uhlie alebo po plynových súrodencoch. Treba však rátať s tým, že s väčšou grilovacou plochou narastá i cena. Veľkosť grilovacej plochy sa pohybuje okolo 2 000 až 9 000 cm2. Vždy sa však riaďte tým, na aký účel chcete gril využívať. V prípade, že chcete grilovať pre 6 a viac ľudí, odporúčame vám siahnuť po grile s grilovacou plochou aspoň 2 000 – 2 500 cm2. Pri griloch s masívnejšou konštrukciou rátajte aj s vyššou hmotnosťou.

Liatinový alebo nerezový rošt na grilovanie

Rošt a materiál grilovacej plochy sú pri grilovaní veľmi podstatné. Pri grilovacej ploche elektrických grilov ide najčastejšie o kovové dosky potiahnuté teflónom. Kvalitnejšie barbecue alebo kontaktné grily majú keramický alebo kamenný povrch. Výhodou je, ak sa dajú platne vybrať a umyť v umývačke riadu. Niektoré elektrické grily majú k dispozícii aj viacero typov grilovacích platní.

Rošty v prípade plynových grilov či grilov na uhlie sú najčastejšie vyrobené zo smaltu alebo z chrómovaného kovu. Môžu mať rôzny tvar i medzery, podstatné však je, aby dobre videli teplo a zároveň bol ich povrch nepriľnavý. Nerezové rošty sú praktické, pretože sa ľahko udržiavajú. Liatinové sú síce ťažšie a náročnejšie na čistenie, no sú zasa odolnejšie. Niektoré rošty je možné pohodlne umývať u v umývačke riadu. Podstatná je však aj konštrukcia grilu.

Materiál, z ktorého je gril vyrobený by mal byť teplovzdorný a mal by odolať pravidelným zmenám teplôt – liatina, smalt, nerez, oceľ s niklovaným povrchom. Takisto je dôležitá hrúbka stien, aby gril nemal zbytočné úniky tepla. Pre manipuláciu by vždy mali byť k dispozícii aj úchyty a rukoväte, ktoré musia byť odizolované.

Záhradný gril s komínom, údiarňou a integrovaným teplomerom

Dnešné záhradné grily majú skutočne pridanú hodnotu. Samotný proces grilovania dokážu vo veľkej miere uľahčiť a spríjemniť. Pri elektrických griloch sú možnosti z hľadiska technologických inovácií väčšie. Avšak aj u plynových grilov či griloch na uhlie a brikety sa nájdu vo výbave prvky, ktoré sú veľmi praktické. Mnohých budúcich používateľov zaujíma okrem zdroja tepla a veľkosti grilovacej plochy aj to, čo okrem štandardnej výbavy výrobcovia grilov ponúkajú.

Gril na drevené uhlie v záhrade

  • Polohovanie roštu/ohniska – výškové nastavovanie roštu nie je žiadna novinka, no rozhodne by táto možnosť nemala pri grile absentovať. Zaujímavá je aj možnosť polohovania ohniska. Oba varianty sú praktické a majú zmysel.
  • Údenie – je možné len u grilov na uhlie alebo pri plynových griloch. K briketám či uhliu sa pridáva drevená štiepka (vhodný druh voňavého dreva) a po uzatvorení tak môžete uzatvoriť vetráky a zabezpečiť tak dokonalú arómu grilovaného – zaúdeného pokrmu.
  • Aromatizér – do niektorých plynových grilov je možné vložiť kapsulu – obal s kúskami dreva. Nahrievaním drevené chipsy uvoľňuje vôňu a následne tak pokrm získava chýbajúcu dymovú arómu.
  • Integrovaný teplomer – teplomer alebo termosonda je integrovaná vo veku grilu a môžete tak sledovať, aká je teploty vo vnútri grilu. Pri griloch na uhlie je teplota, samozrejme, menej stála a skôr orientačná.
  • Termostat – samozrejmosť u plynových a elektrických grilov, kedy je možné nastaviť presnú alebo približnú teplotu, pri ktorej sa budú grilované pokrmy pripravovať. Grilov na drevené uhlie sa táto funkcia netýka.
  • Odkvapkávacia miska – stretnúť sa s ňou môžete pri všetkých druhoch grilov, najčastejšie pri elektrických a plynových – tuk steká do misky, ktorú je možné následne vyprázdniť.
  • Odkladacie plochy – úložný priestor je pri griloch vždy veľmi praktický, pretože pri grilovaní je potrebné množstvo náradia. Záhradné grily majú často odkladací priestor po stranách alebo na čele konštrukcie. Veľkou výhodou je aj ukladací priestor pod grilom, kde môže byť drevo, uhlie či brikety alebo ďalšie príslušenstvo.
  • Časovač – jednoduchá mechanická alebo digitálna minútka, ktorá vám stopne čas prípravy pokrmu
  • LCD displej – výhrada elektrických kontaktných grilov, kde môžete sledovať čas prípravy alebo teplotu.
  • Samostatné zapaľovanie horákov – v prípade plynových grilov, kde je viac ako 1 horák, je pomerne praktické, ak je možné horáky zapáliť samostatne. Nie vždy totiž nutné, aby boli zapálené všetky horáky.
  • Transportné kolieska – z hľadiska mobility je veľmi dobré, ak záhradný gril disponuje transportnými kolieskami. Veľké plynové alebo grily na drevené uhlie vážia 30 až 60 kg a manipulácia s nimi je tak omnoho jednoduchšia.
  • Komín – pri griloch na drevené uhlie je výhodou, ak gril disponuje vývodom, ktorý odvádza dym smerom od grilu. Komín je možné aj demontovať alebo uzatvoriť v prípade, že používateľ chce, aby bol pripravovaný pokrm údený.
  • Kefa – niektorí výrobcovia k grilu dodávajú aj príslušenstvo, napríklad v podobe kefy na čístenie.
  • Grilovacie náradie – kliešte, naberačky alebo lopatky na manipuláciu so surovinami pri grilovaní. Výrobcovia niektorých grilov v rámci príslušenstva pribalia okrem náradia aj náhradný rošt alebo iné praktické príslušenstvo.

Lacné grily sú vhodné skôr na príležitostné grilovanie

V závislosti od toho, aký gril chcete mať doma, natrafíte aj na rôzne cenové hladiny. Všeobecne teda môžeme hovoriť o tom, že najlacnejšími grilmi sú tie na drevené uhlie, ktoré ponúknu absolútny základ a ten nenáročným používateľom úplne postačuje. Najlacnejšie záhradné grily na drevené uhlie stoja od 10 do 30 eur. Drahšie grily na uhlie stoja okolo 100 až 300 eur. Majú vyššiu konštrukcia, odkladacie plochy a sú z kvalitnejších materiálov. Najdrahšie modely, ktoré majú k dispozícii dokonca aj dve grilovacie plochy, údiareň či príslušenstvo stoja aj viac ako 500 eur. Natrafíte aj na modely, ktoré presiahnu sumu cez 1 000 eur.

Čoraz viac obľúbené sú plynové grily. Ich cena je vyššia, no lacnejšie plynové grily v obstojnej kvalite kúpite od 100 až 150 eur. Za zhruba 300 eur už môžete mať solídny plynový gril s pomernou slušnou grilovacou plochou. Ak by ste túžili po lávovom grile s kameňmi, nemusíte sa báť, cena takýchto grilov začína niekde okolo hranice 120 eur. Drahšie plynové grily väčších rozmerov s praktickým príslušenstvom a vybavením presiahnu sumu aj 400 eur. V zásade sa však cenou vyrovnajú drahším grilom na drevené uhlie, no ich obsluha je omnoho jednoduchšia. Profesionálne plynové grily stoja aj viac ako 1 500 až 3 000 eur.

Lacné elektrické modely miestami viac pripomínajú toastovače, než gril. Každopádne, lacnejšie elektrické grily vás nebudú stáť viac ako 30 eur. Drahšie stolové grily – kontaktné alebo barbecue sa môžu pohybovať okolo hranice 80 až 150 eur. Majú solídny výkon, použité sú kvalitné materiály a nájdete tu modely s kompaktnými rozmermi, ale aj tie s väčšou grilovacou plochou. Najdrahšie elektrické grily, ktoré konštrukciou pripomínajú štandardný záhradný gril majú cenovku na úrovni 300 eur. Otázkou však je, či sa už v takom prípade neoplatí investovať aspoň do plynového grilu.

Grily Weber, Klarstein, Campingaz sú synonymom kvality

Na trhu so záhradnými grilmi je niekoľko veľkých hráčov, ktorí už dlhšie obdobie udávajú trendy. Samozrejme, svoje renomé si nesú oprávnene, pretože drvivá väčšina spotrebiteľov potvrdila kvalitu ich produktov.

Pri plynových griloch a griloch na drevené uhlie sú na trhu dominantné grily značky Weber či Campingaz, ale aj Landmann Piega. V konkurencii sa rozhodne nestratí ani výrobca grilov Klarstein. A to aj tých plynových, ako aj na drevené uhlie. Pri elektrických griloch vyčnieva predovšetkým Tefal. S grilmi na drevené uhlie a plyn má skúsenosť aj výrobca Fieldmann, Activa či G21. Kvalitné plynové grily vyrába aj spoločnosť Napoleon Sage.

Otázky a odpovede – FAQ

Pripravujete sa na grilovaciu sezónu a chcete vybrať najlepší záhradný gril? Potrebujete poradiť s výberom elektrického grilu do bytu? Neváhajte sa na nás obrátiť. Test Magazín je vždy na strane spotrebiteľov a radi vám pomôžeme vybrať to najlepšie. Chýba niečo v našom návode? Dajte nám vedieť a radi doplníme návod o dôležité informácie. Sekciu komentárov pravidelne kontrolujeme a budeme radi, ak sa s nami podelíte aj o vaše skúsenosti.

Potrebné je správne náčinie a čistiace prostriedky. Prílišnému znečisteniu je však možné predísť pravidelnou údržbou, vysýpaním popola, umývaním roštu po použití a odmasťovaním povrchu. Grily na drevené uhlie je dobré čistiť hneď po tom, čo vychladnú. Potrebné je vymiesť popol, nechať odmastiť rošt a následne ho kefou vydrhnúť. Samotnú konštrukciu môžete priebežne čistiť vhodným prostriedkom pre údržbu grilov, aby nestrácala farbu a zároveň sa udržiavala čistá. Rošty je pri niektorých modeloch vhodné vybrať a nechať umyť v umývačke riadu. Oheň v grile nikdy nehaste vodou, ale nechajte ho vyhorieť či zasypte pieskom. Náhle schladenie má za následok degradáciu a zvýšené opotrebovanie materiálu.

Ide o typ elektrického grilu, ktorý je určený na interiérové použitie. Z konštrukčného hľadiska sa líši od kontaktného alebo otvoreného elektrického grilu tým, že okrem grilovacej plochy disponuje aj nádobami – výsuvnými panvičkami, kde je možné pripravovať napríklad teplé omáčky, ohrievať šťavy alebo tavený syr.

Z nášho pohľadu sa nič nevyrovná grilu na drevené uhlie. Hoci musíme vyzdvihnúť komfort a kvality plynových grilov, skutočný zážitok a atmosféru z grilovania dosiahnete len v prípade, ak v útrobách grilu počujete prskanie dreva alebo sú zdrojom tepla rozžeravené brikety a uhlie.

Do bytu sú vhodné elektrické grily. Najbežnejšie sú uzatvorené kontaktné grily, ktoré majú dve výhrevné telesá a pokrm je grilovaný z oboch strán. Príprava pokrmov je tak pohodlná a rýchla. Dobrou voľbou sú aj otvorené barbecue grily, tie však skôr odporúčame na balkóny či terasy, pretože nie sú uzatvorené.

Vaše hodnotenie:
(90.6%)

Komentáre
Zdenko
11.06.2021 12:59

Mám skúsenosti so značkou g21, gril California nám na záhrade tróni už niekoľko rokov. Na mňa zapôsobil už na prvý pohľad a to kvalitou materiálov, dizajnom, veľkosťou i cenou. zatiaľ som nenašiel mínusy.

Odpovedať

Tereza
14.06.2021 16:53

Hľadali sme gril, ktorý sa bude ľahko ovládať a zároveň jeho cena nebude premrštená. Vsadili sme na Klarstein Burgermeister 3 v 1, ktorý je skvelý a predčil naše očakávania. Je super, že pri grilovaní sa môže využiť celá grilovacia plocha, prípadne je možná aj zmena na kontaktný gril s nastavením výšky. Grilovacie platne sú keramické, preto sa ľahko čistia. Gril odporúčam, celá rodinka sme s ním nadmieru spokojná.

Odpovedať

Laco
14.06.2021 20:41

Ako rodinný gril sme zvolili Tefal Optigrill a sme s ním maximálne spokojní. Gril je ideálny pre ľudí, ktorí nechcú pri grilovaní stráviť hodiny, ale ide im o rýchlu prípravu obedu alebo večere. Gril netreba počas prevádzky neustále sledovať, pretože zvukový signál upozorňuje na to, v akej fáze sa momentálne nachádza. Ugrilovanému mäsku nemám čo vytknúť, plátky sú chutné, vo vnútri šťavnaté a nie sú vysušené ani pri stupni „prepečené“. Gril sa jednoducho ovláda a ľahko ho prenesiem tam, kde práve potrebujem. Veľkosť grilu je postačujúca pre prípravu jedla pre väčšiu rodinu. A dobrým mäsko určite nepohrdne ani návšteva. :-)

Odpovedať

Marek
15.06.2021 09:23

My sme tiež kúpili gril Tefal Optigrill a môžeme potvrdiť jeho kvality. Plocha na grilovanie je dostatočne veľká, ľahko sa čistí a prístroj má veľa programov, dokonca aj manuálny režim. Mäso sa griluje z oboch strán, preto ho netreba obracať. Je to ideálny gril na doma, ale aj do záhrady alebo na dovolenku. Potešila nás praktická kuchárka v balení a tiež to, že grilovacia plocha sa dá jednoducho vybrať von a môžeme ju umývať v umývačke riadu.

Libor
08.07.2021 06:30

Mám záhradný gril Fieldmann FZG 1007, ktorý je dostatočne veľký na pohodlnú prípravu väčšieho množstva pokrmov. Zároveň je praktický a veľmi dobre sa mi s ním manipuluje. Plus dávam za celkové spracovanie, kompletnú dodávku dielov a spojovacieho materiálu, nenáročnú montáž, výborne riešené prieduchy, dlhé udržiavanie tepla či za obrovskú grilovaciu plochu. Páči sa mi tiež možnosť zatvoriť gril, robustnosť a dve výškové úrovne, vďaka ktorým môžem okrem mäsa súčasne grilovať aj zeleninu alebo pečivo. Myslím, že gril má výborný pomer ceny a výkonu a zatiaľ som na žiadne nevýhody neprišiel.

Odpovedať

Dušan
14.09.2021 12:03

Keďže sme veľká rodinka a navyše k nám často chodia návštevy, potrebovali sme veľký gril, aj z tohto dôvodu sme zvolili G21 California BBQ Premium line, ktorý splnil všetky naše požiadavky. Gril je naozaj super, je priestranný a naraz môžeme ugrilovať väčšie množstvo jedla. Gril už na prvý pohľad pôsobí pevne a jeho montáž bola jednoduchá podľa priloženého návodu. Oceňujem liatinový rošt a dobrý pomer ceny, kvality a výkonu. Škoda, že kryty horákov nie sú z nerezu. Náš predchádzajúci gril od iného konkurenčného výrobcu ich tiež nemal, no horáky zhrdzaveli. Podotýkam však, že sme ho nemali zakrytý, čo bola chyba. Vyzdvihujem nerezovú misku na ľavom boku, do ktorej môžem odkladať ugrilované jedlá, pričom v nereze si zachovávajú svoju teplotu a ostávajú stále teplé. Samotné grilovanie je rýchle a pohodlné a pripravené pokrmy sú chutné. Páči sa nám aj dizajn grilu, máme ho odložený v krytom altánku. Čistenie po grilovaní je jednoduché a vďaka pevnej konštrukcii je gril stabilný. Po zakúpení netreba nič dokupovať, všetko potrebné je v balení, čiže stačí vybaliť, zložiť a začať grilovať.

Odpovedať