ETA Storio 6181 90040 pákový kávovar – recenzia

ETA Storio je dizajnový retro kúsok s veľmi dobrým výkonom. Vďaka vysokému tlaku 20 barov a funkcii predsparenia pripravuje naozaj lahodnú kávu. Je kompaktný, môžete si na ňom nastaviť presnú veľkosť nápoja a tryska na mlieko funguje dobre. Kávovar Storio ulahodí náročnejším spotrebiteľom, ktorí si nepotrpia na doplnkové funkcie a preferujú jednoduchú a rýchlu prípravu kávy.

Publikované: 26.05.2021
Aktualizované: 22.04.2024
Obsah článku:

ETA Storio 6181 90040

Pákový kávovar, tlak 20 barov, na mletú kávu, funkcia predsparenia, možnosť nastavenia veľkosti kávy, výhrevná doska na šálky.

Pozrieť najlepšiu ponuku

ETA Storio je výnimočný už z diaľky, z ktorej hneď na prvú zaujme netradičným retro dizajnom, veľmi pekným prevedením a kompaktnými rozmermi. Pozitívne vnímame taktiež nerezovú povrchovú úpravu. Tento kúsok aj napriek tomu nemôžeme označiť za vyslovene robustný. Pri pohľade zblízka a „ohmataní“ zblízka pôsobí trošku krehko až nekvalitne.

Nadpriemerný tlak

Storio dosahuje naozaj nadpriemerný tlak. 20 barov, to je niečo, čo nedokáže ani víťaz nášho testu pákových kávovarov, model DeLonghi EC 685.M. Na druhej strane, disponuje nižším príkonom, ktorý predstavuje len 1 350 W, čo je pozitívne z hľadiska prevádzkových nákladov. Veľmi zaujímavé je aj predsparenie kávy, ktoré prebieha ešte pred jej extrakciou a stojí za akýmsi „otvorením“ jej chute. Touto funkciou disponuje len jeden ďalší a niekoľkonásobne drahší kávovar Sage BES875BSS.

ETA Storio 6181 90040 recenzia

2 kávy naraz

ETA Storio je určený na prípravu 1 alebo 2 káv. Za veľký benefit pokladáme možnosť nastavenia ich veľkosti. Pri príprave 1 šálky môžete kávovar nastaviť na 25 až 60 ml, pri príprave 2 šálok na 60 až 110 ml. Správnu dávku mletej kávy odhadnete pomocou odmerky, ktorá sa nachádza na konci tamperu, a 2 sitkám s dvojitým dnom a rozdielnym objemom. Prvé z nich slúži na prípravu 1, druhé na prípravu 2 šálok. Tretie sitko na použitie podov, teda porciovanej kávy, bohužiaľ, tento kúsok nemá.

Vyhrievanie šálok i dýza na mlieko

Ovládanie kávovaru je veľmi jednoduché, nahrievanie netrvá dlho a vďaka technológii termoblok udržiava presnú teplotu vody na extrakciu dokonalého espressa. Šikovným detailom je funkcia chladenia. Tá slúži na zníženie teploty potom, ako použijete parnú trysku na mlieko. V praxi tak nemusíte čakať, kým teplota klesne na prijateľnú hranicu. Dýza je vcelku fajn. Mlieko napení dobre.

ETA Storio 6181 90040 nádoba na vodu

Na hornej časti tohto spotrebiča sa nachádza výhrevná doska na šálky, čo je určite plusom, i keď jej nahrievanie trvá trošku dlhšie. Za menej praktické pokladáme zvukové kontrolky, ktoré hlásia ukončenie prípravy kávy a taktiež stlačenie akéhokoľvek tlačidla. Nie je to strašné, určite si však vieme predstaviť aj trošku pokojnejšiu a hlavne tichšiu prípravu rannej šálky kávy.

Samotný chod kávovaru je vcelku tichý, rušivé nie sú ani jeho vibrácie. Menším negatívom je nízka hmotnosť, z dôvodu ktorej musíte Storio pri nasadzovaní páky na hlavu pridržiavať druhou rukou, čo je však pre kávovary z tejto kategórie príznačné.

Bez smart funkcií

Z funkcií oceňujeme automatické vypnutie po 25 min. nečinnosti, bezpečnostné prvky, ktorými sú pretlaková a tepelná poistka, a teplomer umiestnený na prednej časti kávovaru. Ten zobrazuje aktuálnu teplotu vodu. Storio, bohužiaľ, nie je vybavený ďalšími smart funkciami, napr. indikáciou prázdnej nádržky na vodu alebo nutnosti jeho odvápnenia.

ETA Storio 6181 90040 farby

Nádržka je celkom malá, má len 750 ml. Navyše, nachádza sa na zadnej strane kávovaru. Aj napriek jej transparentnosti si preto nemusíte vždy všimnúť, že ju treba doplniť vodou. Za nepraktické pokladáme aj umiestnenie nádržky, a to najmä vtedy, keď Storio položíte „chrbtom“ k stene.

Skúsenosti s ETA Storio 6181 90040

Pákový kávovar ETA Storio 6181 90040 je malý, skladný a dizajnovo pútavý. Používatelia chvália ovládanie, nerezové filtre aj hustú penu kávy. Celkovo je kávovar tichý, avšak pípa, napr. tak oznamuje dokončenie kávy, čo môže byť rušivé. Pri zakladaní a odoberaní páky ho treba pridržiavať, keďže konštrukcia je úzka a ľahká. Kvalita spracovania nie je dokonalá, ale zodpovedá cene.

 Recenzie a skúsenosti s pákovým kávovarom ETA Storio 6181 90040 na Mall
Zdroj: Mall.sk

Recenzie a skúsenosti s pákovým kávovarom ETA Storio 6181 90040 na Alza
Zdroj: Alza.sk

Záverečné zhodnotenie

Pozitíva

Dobrý pomer medzi cenou a kvalitou
Nastaviteľná veľkosť nápoja
Príprava kvalitnej kávy

Negatíva

Horšia stabilita
Nepraktické umiestnenie nádržky na vodu a jej menší objem

Typ = pákový ● Príkon = 1 350 W ● Tlak = 20 barov ● Objem nádržky na vodu = 0,75 l ● Hmotnosť = 3,65 kg ● Rozmery (š x h x v) = cca 17 x 42 x 30 cm

Fotogaléria


Testované produkty

Prečítajte si

Hodnotenie:
(81.4%)