Najlepšie parné hrnce 2018

Úprava jedla pomocou pary sa považuje za najzdravší spôsob servírovania. Jedlo si týmto spôsobom zachová oveľa viac vitamínov a výživných látok, ako pri bežnej príprave na plameni.
Z toho dôvodu je parný hrniec skvelým pomocník. Mnoho gazdiniek ho využíva nie len na prípravu mäsa a zeleniny, ale i dezertov.
Túžite i vy po vlastnom? Poradíme vám, na ktoré parametre sa pri výbere parného hrnca zamerať.
Obsah článku
Aký hrniec na parenie knedlí
Veľkosť parného hrnca sa určuje podľa množstva nádob, ktoré hrniec obsahuje. Najčastejšie sú to tri nádoby, ale nájdeme i varianty s viacerými nádobami. Na parenie knedle odporúčame ktorýkoľvek z top modelov z testu.
Najlepšie parné hrnce podľa testu
Prinášame vám zoznam top 5 parných hrncov, ktoré sa najlepšie umiestnili v našich testoch. Ak s nimi máte skúsenosť, podeľte sa prosím o svoje skúsenosti v komentároch.
Pamätajte však, že čím je hrniec väčší, tým je manipulácia s nim náročnejšia a uskladňovanie nepraktickejšie. Preto hľaďte na efektivitu a položte si základnú otázku. Aké množstvo jedla budete pripravovať? Bude to pred 2 či 4 osoby?
Aký príkon elektrického hrnca
Jednotlivé hrnce sa líšia príkonom, ktorý sa pri parných hrncoch pohybuje v rozmedzí od 400 do 2000 Wattov. Príkon nám udáva výkonnosť hrnca, teda čas, za ktorý sa jedlo naparí a je pripravené na konzumáciu. Čím je výkon vyšší, tým je príprava rýchlejšia. Pokiaľ budete používať parný hrniec aspoň párkrát do týždňa, určite sa vám oplatí investovať do výkonnejšieho príkonu. Ak ho však chcete využívať len občasne, netreba to s výkonom preháňať.
Pozor! Častokrát je informácia o príkone mätúce. Neobsahuje žiadne dodatočné informácie o priepustnosti pary cez misky a podobne. V tomto prípade je najlepšie obrátiť sa na skúsenosti ľudí a dať na ich odporúčania.
Pozrite si promo video ETA Steampot
Spotreba elektrickej energie
Dôležitá informácia, ktorú si nenechajte uniknúť. Od energetickej triedy sa odvíja spotreba elektrickej energie, čo pri nízkej triede znamená úmerný rast výšky účtov. Odporúčame vám zamerať sa na triedu A+++, ktorá je dokonale úsporná.
Dizajn
Na výber máme z nerezových a plastových parných hrncov, pričom oba materiály majú svoje klady i zápory. Plastové sú vo všeobecnosti lacnejšie ako nerezové, avšak existujú rôzne varianty lacných plastov, ktoré sa vám páčiť nemusia. Pri dlhodobom užívaní, šťavy zo zeleniny a koreniny používané na prípravu jedál, zanechajú na hrnci škvrny, ktoré nepôjdu dolu. Nerez je jednoznačne kvalitnejší, ale jeho cena je vyššia.
Misky
Pre niekoho je počet misiek dôležitejší, ako pre iného. Pokiaľ vám nevadí pripravovať mäso spolu so zeleninou v jednej miske, potom vám nebude prekážať ich obmedzený počet. Ak máte voči tomu výhrady a radi si pripravíte viac druhov jedla naraz a samostatne, potom vám jednomiskový parný hrniec nebude vyhovovať a budete potrebovať model aspoň s tromi miskami.
Recenzie na parné hrnce
My vám v závere tohto článku ponúkneme rebríček tých najlepších parných hrncov. Ak máte vyhliadnutý iný produkt, ktorý sa v našom rebríčku nenachádza, pohľadajte si recenzie na fórach akými je napríklad Modrý koník. Reálne užívateľské recenzie vám pomôžu správne sa rozhodnúť. Nezabúdajte ale ani na parametre, ktoré sú nemenné a nezávisia od užívateľa.